Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (15-5)

OOSTERHOUT NB, 15 mei 2008

Vrachtauto komt in botsing met goederen trein

OOSTERHOUT: De hulpverleningsdiensten zijn donderdag 15 mei 2008 druk bezig geweest met een calamiteit waarbij gevaarlijke stoffen in het spel waren. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Rond 08.45 uur kwam een vrachtauto in aanrijding met een langzaam rijdende goederentrein. Het ongeluk gebeurde op de Rederijweg (industrieterrein Weststad 2). De vrachtwagen chauffeur wilde met zijn trekker met oplegger een bedrijfsterrein opdraaien, toen hij aangereden werd door de tegemoetkomende goederentrein. De 53-jarige man uit Nederhemert werd met zijn combinatie omver gedrukt en een aantal meters doorgeschoven. Hij kwam met de schrik vrij.

Op de oplegger stond een zeecontainer. Deze container was geladen met 18 plastic vaten, met elk circa 1.000 liter acetyl-aceton (totaal 16.500 liter). Deze stof is licht ontbrandbaar en giftig bij inademing. Omdat de container op zijn kant lag, was het moeilijk om de lading op een veilige manier te bergen. Daarnaast bestond er gevaar voor het klappen van een van de banden van de vrachtauto. De velg van het wiel was ernstig beschadigd geraakt door het ongeval. De hulpverleners moesten dus rekening houden met een extra gevaarzetting.

Uit eerste metingen bleek dat er geen gevaarlijke stoffen waren vrijgekomen. De metingen werden verricht door een regionaal officier gevaarlijke stoffen van de brandweer Midden en West Brabant. Toen er rond 10.30 uur toch een onbekende stof werd geroken, werd er voorzorg opgeschaald naar Grip 1. Dit houdt in dat brandweer, GHOR en politie extra mensen inschakelden om het incident te behandelen (=een gecoördineerde multidisciplinaire aanpak). Zij kregen daarbij ondersteuning van medewerkers van de gemeente Oosterhout en Pro-Rail. De bedrijven die benedenwinds lagen kregen van de politie een voorwaarschuwing, zodat zij in geval van een calamiteit direct ontruimd konden worden. Verder zette de politie de omgeving ruim af.

Bij de takelwerkzaamheden (15.00 uur) trad een kleine lekkage op, waarbij een kleine hoeveelheid acetyl-aceton is vrijgekomen. Dit heeft echter een gevaar op geleverd voor de directe omgeving en/of het milieu. De vloeistof is met behulp van absorptiekorrels opgeruimd. Om 16.30 uur was de operatie ten einde en werd er afgeschaald. (persbericht: Eefje Klijberg)

Overvallers woning Hulten nemen auto mee, bewoonster mishandeld

HULTEN: Vanmorgen werd om 06.15 uur een overval gemeld op een woning aan de Oude Baan. Ter plaatse bleek dat de 77-jarige bewoonster in haar woning geconfronteerd werd met twee inbrekers. De indringers mishandelden haar en namen in elk geval een klein geldbedrag en de auto mee. Het voertuig werd korte tijd later onbeheerd terug gevonden aan de Joris Nempestraat in Breda.

Een 77-jarige vrouw werd vanmorgen om 06.15 uur wakker van geluiden in haar woning. Het slachtoffer werd direct daarop overrompeld door twee overvallers die geld eisten en haar mishandelden. De bejaarde vrouw werd enkele keren in haar gezicht geslagen en op de grond geduwd. Ze werd ook bedreigd door de daders die daarbij iets tegen haar slaap hielden. Of dit daadwerkelijk om een wapen ging is nog niet duidelijk.

De twee daders hebben de autosleutels buit gemaakt en zijn er met de wagen, een zilvergrijze Toyota Yaris, vandoor gegaan. De auto werd binnen een half uur na de melding teruggevonden in de Joris Nempestraat in Breda.

Het slachtoffer werd in haar woning behandeld door verpleegkundigen van de ambulancedienst. Ze heeft verwondingen aan haar gezicht. Slachtofferzorg is voor haar in kennis gesteld. Ook werd zij door mensen uit haar eigen kring opgevangen.

De politie heeft vanmorgen naast de woning, ook de vindplaats aan de Joris Nempestraat als plaats delict aangeduid. Er is een uitgebreid sporenonderzoek en een buurtonderzoek ingesteld. De inbrekers hebben kennelijk om toegang tot het pand te verkrijgen met een steekvoorwerp een raamkozijn geforceerd.

Het vliegtuig van het KLPD heeft luchtfoto's gemaakt om de vluchtroute van de daders goed in beeld te krijgen. De politie roept getuigen op die de daders hebben gezien, hetzij bij de woning, hetzij in de Joris Nempestraat om zich te melden via 0900-8844.
(persbericht: Willem van Hooijdonk)

Indringer neemt geld bedrag mee

RIJEN: Ook in Rijen werd een vrouw in haar woning verrast door een inbreker. De dader belde donderdagochtend 15 mei rond 09.00 uur aan bij de woning aan de Zaaren. De 36-jarige vrouw opende de voordeur en kreeg direct een klap. Ze kwam ten val en raakte even buiten kennis. Het bleek dat een nog onbekende man haar woning was binnengedrongen. De dader haalde geld uit haar portemonnee en ging er daarna vandoor. Volgens het slachtoffer droeg de man een oranje veiligheidshesje. Ze deed aangifte waarna de politie is begonnen met een buurtonderzoek en een sporenonderzoek.
Vooralsnog heeft de politie geen redenen om aan te nemen dat er een direct verband bestaat tussen de delicten in Hulten en Rijen.

Politie arresteert man vanwege drugsbezit

RAAMSDONKSVEER: De bestuurder van een personenauto probeerde zich woensdagavond 14 mei rond 21.00 uur aan een controle van de politie te onttrekken door met hoge snelheid weg te rijden. In de Rietstraat in Raamsdonksveer lukte het de agenten om de man tot stoppen te brengen. Reden van zijn vlucht werd al snel duidelijk. In het portiervak van de auto zagen de agenten namelijk verdovende middelen liggen. Er lagen acht gebruikers-verpakkingen met wit poeder, vermoedelijk cocaïne. Verder was hij in het bezit van drie mobiele telefoons. De drugs zijn in beslag genomen en tegen de 22-jarige Oosterhout is proces-verbaal opgemaakt vanwege overtreding van de Opiumwet. Hij ontkende in alle toonaarden dat hij zou dealen in drugs.

150,- boete vanwege winkeldiefstal

OOSTERHOUT: Een 30-jarige Oosterhoutse werd betrapt bij het plegen van winkeldiefstal. Dat gebeurde donderdagmorgen 15 mei om 09.00 uur bij een supermarkt aan de Dr. Janssenslaan. De vrouw stal kaas en cosmetica (totale waarde 23,53) en werd daarbij betrapt door het winkelpersoneel. De politie werd erbij gehaald, waarna de verdachte mee moest naar het politie bureau. In overleg met het Openbaar Ministerie kreeg ze een boete van 150,- opgelegd.

Auteur: Jeroen Steenmeijer