PvdA Rotterdam


Vandaag in de Raad

Do 15 Mei 2008 - Redactie
Vandaag in de Raad

Gedurende het actualiteitenuur werd vandaag gesproken over een brand in een overvolle woningen, overlast op Heijplaat en Katendrecht, het vertrek van de Kamasutra-beurs en openbare toiletten.

Brand in overvolle woning
Bij een brand in een woning waar totaal 20 mensen woonden, kwamen twee kinderen om het leven. PvdA-raadslid Marco Heijmen vroeg het stadsbestuur om opheldering. De PvdA wil dat sneller wordt ingegrepen bij overbewoning. De SP en Leefbaar sloten zich hierbij aan. De burgemeester gaf aan dat de brand is onderzocht. De woning was niet brandgevaarlijk. De brand was ontstaan door kortsluiting. Hij wilde geen antwoord geven op de vraag of sprake was van overbewoning.

Overlast Heijplaat
Op verzoek van Leefbaar werd gesproken over de situatie op Heijplaat. Volgens hen neemt de overlast op Heijplaat toe. Daarom moet de politiepost worden heropend en het cameratoezicht opnieuw worden ingevoerd. PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst was het daar niet mee eens. Leefbaar heeft de politiepost is vorige periode zelf gesloten omdat deze niet meer nodig was. Heijplaat heeft nu een buurtagent waar de bewoners heel blij mee zijn. Ook het cameratoezicht is volgens de PvdA overbodig. Het probleem ligt eerder bij de vertraagde sloop en nieuwbouw in het gebied. Van Heemst wil daarom binnenkort van het stadsbestuur weten hoe die vertraging kan worden vlotgetrokken. De burgemeester gaf aan dat de wijk veiliger is geworden het afgelopen jaar. Herinvoering wordt wel overwogen door de deelgemeente. Hij onderkende de problemen met de herstructurering en zegde meer informatie hierover toe.

Vertrek Kamasutra
Na eerdere controles bij het feest Little Sins, waar de PvdA vragen over stelde, wil de erotische beurs Kamasutra niet meer naar Rotterdam komen. Leefbaar wilde van het stadsbestuur weten hoe het mogelijk is dat deze beurs uit de stad vertrekt. PvdA-raadslid Ronald Motta wilde weten waarom de beurs vertrekt. De PvdA vindt dat zon beurs moet kunnen in Rotterdam. De burgemeester stelde dat het beleid niet is aangepast. Op zich mag alles in Rotterdam, maar niet overal.

Overlast jonge kinderen Katendrecht
PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst maakt zich zorgen over de overlast van jonge kinderen op Katendrecht. Hij stelde daarom voor een avondklok in te stellen voor jonge kinderen, probleemgezinnen langdurig en intensief te begeleiden, ruime openingstijden voor het jeugdhonk en te zorgen voor genoeg jongerenwerkers. Leefbaar wil dat het probleem steviger wordt aangepakt met tuchtscholen. Andere partijen wilden vooral meer samenwerking tussen hulpverleners in de wijk. De burgemeester gaf aan dat voldoende jeugdwerkers beschikbaar zijn en dat de openingstijden voor het jeugdhonk worden verruimd. Hij stelde genoeg instrumenten te hebben om de problemen aan te pakken.

Mosquitos
De SP wilde opheldering over de plaatsing van nieuwe mosquitos in Prins Alexander. De raad heeft zich enkele weken geleden uitgesproken voor bevriezing van het aantal mosquitos. Eerst moeten regels worden opgesteld en moet onderzoek worden gedaan naar gevolgen voor de gezondheid. PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst vindt de mosquito een goed instrument tegen overlast, maar plaatsing van nieuwe apparaten gaat tegen de wil van de raad in. De burgemeester stelde dat geen nieuwe mosquitos zullen worden geplaatst totdat hij daar toestemming voor geeft. Hij heeft de deelgemeente laten weten dat hij persoonlijk het apparaat komt verwijderen.

Openbare toiletten
PvdA-raadslid Marco Heijmen wilde aandacht voor het gebrek aan openbare toiletten in de stad en de parken. Andere partijen vonden die ook een schandalige situatie. Wethouder Bolsius onderkende het probleem en wil de geplande bespreking van de hoeveelheid toiletten in het centrum breder trekken tot openbare toiletten in de gehele stad.