Gemeente Uithoorn

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
E-mail: gemeente@uithoorn.nl

Gemeente werkt met sportverenigingen aan nieuwe Sportnota

15 mei 2008 print
In opdracht van het college van B en W wordt de komende maanden gewerkt aan het opstellen van een nieuwe gemeentelijke Sportnota. Alle sportverenigingen in Uithoorn en de Kwakel krijgen de kans daaraan bij te dragen. Ook wordt in juni een grootscheeps onderzoek gehouden onder de bevolking met als doel de huidige deelname en behoefte aan sport te peilen. Na de zomer zal dit leiden tot een nieuwe beleidsnota Sport die ter instemming wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Integrale aanpak

Het huidige sportbeleid van de gemeente is al ruim twintig jaar oud. Het is sterk gericht op het realiseren van accommodaties en heeft succes bewezen. Uithoorn en De Kwakel beschikken over meerdere buitensportlocaties, 2 sporthallen, 9 gymlokalen en een overdekt tenniscomplex en een instructiezwembad. Het is na twintig jaar belangrijk om het sportbeleid actueel te maken. De komenden jaren wil de gemeente zich nadrukkelijker richten op sportactiviteiten, naast sportaccommodaties. Ook wil zij het belang van sport en de voorzieningen ervoor beoordelen in relatie met beleid en voorzieningen voor recreatie, zorg, welzijn, onderwijs en cultuur.

Verenigingen en individuele sporters praten mee

In de eerste week van juni gaat het project officieel van start. Om te beginnen is er dan een werkveldbijeenkomst waarvoor vertegenwoordigers van alle sportverenigingen in Uithoorn en De Kwakel worden uitgenodigd. Wethouder Jeroen Verheijen zal daar de aftrap geven en toelichten hoe de gemeente de verenigingen wil betrekken bij het maken van de nieuwe Sportnota. Ook worden de bestuurders rond deze datum uitgebreid geïnterviewd over het reilen en zeilen bij ieders vereniging. Eind juni volgt een tweede bijeenkomst met dezelfde groep en worden de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen van het huidige sportbeleid in diverse facetten (bijv. De organisatie, accommodaties, subsidies, tarieven, stimuleringsmaatregelen) met elkaar besproken.

In de eerste week van juni komen ook enquêtes op de mat van enkele duizenden inwoners van Uithoorn met vragen over hun sportgedrag en
-behoefte. Vier groepen inwoners kunnen een enquête verwachten: jeugd van 7-11 jaar; jeugd van 12-17 jaar; volwassenen van 18 -54 jaar en 55-plussers. Daartoe worden steekproeven getrokken uit het inwonersbestand.

Na de zomer: resultaat

Met de resultaten van de werkveldbijeenkomsten en diverse onderzoeken wordt een nieuwe Sportnota opgesteld. Het concept hiervan zal medio september met de sportverenigingen worden besproken. Dit is vooraf aan de vaststelling van de nota door B en W en de gemeenteraad.

De Gemeente Uithoorn maakt voor dit project gebruik van de expertise van Cees van Loon, partner van extern bureau Drijver en Partners. De heer Van Loon was in het verleden o.a. adjunct directeur van de Gelderse Sport Federatie en hoofd van de afdeling Sport en Recreatie van de gemeente Nijmegen. Hij heeft daarna als zelfstandig adviseur diverse gemeenten geholpen bij het opstellen van sportbeleidsplannen, o.a. Hoogeveen, Middelburg, Emmen en Zwolle.
^
scholen handbaltoernooi randhoorn

* Sport

* Jeugd Sport Pas