Voedingcentrum


Smak: âEen beetje honger is best lekkerâ

In het zomernummer van Smak, het gratis tijdschrift over gezond eten en bewegen met kinderen tot 8 jaar, staan uitgebreide vakantietips. Gezond genieten met het hele gezin betekent allemaal proeven van goed eten, samen actief eropuit en vooral: niet te veel stress voor de ouders. Naast inspiratie voor de vakantie, staan in Smak ook deze keer weer prikkelende artikelen om ouders uit te dagen. Zo ontkracht het Voedingscentrum een aantal fabels over tussendoortjes. Zo zijn âgezondeâ kinderkoeken niet altijd een slimme keuze. En: een kind mag best een beetje honger hebben tussen de maaltijden.

In het artikel âEen beetje honger is best lekkerâ beoordeelt voedingskundige Joke Hammink populaire tussendoortjes. Vaak gezien in de peuterknuist: de kaasstengel. Maar: deze bevat maar liefst 100 kcal, veel verzadigd (= verkeerd) vet en hij zorgt voor âLuss ik nieâ-taferelen later op de dag. Want: hij vult te veel. Bovendien zegt Hammink dat ouders bij een 'tussendoortje' vaak alleen aan snoep, koek of chips denken. Iets uit de Schijf van Vijf is ook prima tussendoor: tomaatjes, een banaan of een sneetje krentenbrood.

Verder in het zomernummer:

- hoe geef je zelf het goede voorbeeld

- een interview met K3-zangeres Kristel

- buiten spelen is leuk én leerzaam

- wat is een goed tussendoortje

- gezonde en lekkere tips voor alle soorten vakanties met kinderen
- recepten voor âzinderende sapjesâ die kinderen zelf kunnen maken
- waarom vet onmisbaar is

- eten en de islam

- de column van Paul de Leeuw

Ouders hebben wél invloed
Ouders voelen zich ten onrechte vaak machteloos als het gaat om hoe en wat hun kinderen eten. âHij lust gewoon geen groenteâ. Het blijkt keer op keer uit onderzoek dat ouders echt een hele positieve rol kunnen spelen bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Door vaste eetmomenten in te lassen en voornamelijk lekker én gezond eten aan te bieden voorkom je dat opvoeden vooral âneeâ zeggen wordt. Smak maakt het voor ouders eenvoudiger om samen met de kinderen de verleidingen de baas te blijven. En: om te leren dat lekker én gezond prima samengaan.

Smak - het eerlijkste blad over gezond eten en bewegen met kinderen - is een gratis uitgave van het Voedingscentrum. Het blad is verkrijgbaar via het consultatiebureau en het schoolgezondheidsteam. Kun je daar geen exemplaar bemachtigen? Je kunt het ook direct bestellen via de site.

Zie ook:
Gezond eten en bewegen met kinderen