Gemeente Rotterdam

Nr. 79
14 mei 2008

Programma Wensen en Grenzen van start

Relationele en seksuele vorming op Rotterdamse scholen

Rotterdam maakt werk van voorlichting over seksualiteit en relaties. Wensen en Grenzen is een programma voor de relationele en seksuele vorming van Rotterdamse kinderen van 4 tot 19 jaar. Jeugdwethouder Leonard Geluk: "Het is belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd te leren omgaan met hun eigen wensen en grenzen ten aanzien van seksualiteit en relaties. En om de grenzen van anderen te leren kennen en respecteren."

In 2008 gaan tien basisscholen en vier VMBO scholen van start met Wensen en Grenzen. Op 14 mei gaven de Shri Saraswatieschool, de Eloutschool en de dr. J Woltjerschool de aftrap. Het unieke aan Wensen en Grenzen is de ondersteuning en begeleiding van de school door de GGD om het thema relationele en seksuele vorming in alle leerjaren, vanaf groep 1, door te voeren. Het programma loopt in ieder geval tot en met 2010.

Wensen en Grenzen
Inhoud van de lessen omvat onder meer: verschillen tussen meisjes en jongens, over pesten en hoe maak je vriendjes en vriendinnetjes, hoe zag je eruit als baby, wat verandert er in je puberteit, wat gebeurt er als je verliefd bent, hoe ziet jouw gezin eruit en dat van je klasgenootjes, wanneer vind je een aanraking leuk en wanneer niet, hoe reageer je dan, wat zie je op tv, internet, bladen? Wat vind je daarvan? Ook de rol van de ouders is van essentieel belang in het programma. Voor ouders is het lastig om over seks te praten met hun kinderen. Tijdens de opvoeddebatten blijkt dat ouders het prettig vinden als de school hen helpt bij de seksuele voorlichting.

Grensoverschrijdend gedrag
Rotterdam heeft evenals andere steden in de afgelopen jaren te maken gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag bij zowel bij jongens als meisjes. Het is belangrijk om kinderen al vanaf jonge leeftijd te leren omgaan met hun wensen en grenzen om grensoverschrijdend gedrag op latere leeftijd te voorkomen. Jongeren blijken niet altijd te beschikken over voldoende vaardigheden en over de juiste houding om met relaties om te gaan.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam