Raad van State


donderdag 15 mei 2008
09.30 uur
Zitting over de weigering door de minister van LNV om delen van het Rotterdamse Havengebied aan te wijzen als speciale beschermingszone als bedoeld in de Vogelrichtlijn. Het gaat om delen van de Maasvlakte en het Europoortgebied die door mantelmeeuwen als broedgebied worden gebruikt. De Faunabescherming heeft om de aanwijzing verzocht. Volgens haar is de minister op basis van de (Europese) richtlijn verplicht het gebied aan te wijzen. De minister stelt echter dat volgens wetenschappelijke criteria geen sprake is van een belangrijk vogelgebied. De Faunabescherming is het niet eens met de weigering en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200707180/1)

10.00 uur

Zitting over de sloopvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft verleend voor de sloop van delen van het muziekcentrum Vredenburg in de Vredenburgpassage en het slopen van de Gildentraverse in Utrecht. De Stichting Behoud Cultureel en Archeologisch Erfgoed is het niet eens met de sloop en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een eerder beroep is door de rechtbank in Utrecht ongegrond verklaard. Om te voorkomen dat de sloop begint, verzoekt de stichting de uitspraak van de rechtbank te schorsen. Over dit verzoek gaat deze zitting. (zaaknummer 200801131/3)

10.30 uur

Zitting over de weigering door de minister van LNV om aan twee vissers een vergunning te verlenen voor het machinaal vissen op ensis (ook wel 'scheermessen' genoemd) in de Kom van de Oosterschelde. De Kom van de Oosterschelde maakt deel uit van een gebied met grote en ondiepe kreken en baaien met slikwadden en zandplaten die bij eb droogvallen. De Oosterschelde is aangewezen als zogenoemd Vogelrichtlijngebied. De minister heeft de vergunning geweigerd, omdat de vissers in kaart hadden moeten brengen wat de gevolgen van het vissen voor de Oosterschelde zijn. Van belang is vooral de vraag of de bijvangst aan ensis sterft en aan het ecosysteem wordt onttrokken als deze wordt teruggestort in de Oosterschelde. De vissers zijn het niet eens met de weigering en komen in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200706784/1)

11.30 uur

Zitting over de vergunning die de minister van LNV op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend voor 112 woningen aan de Nimmer Dor in het dorp Laag Soeren, ongeveer 150 meter verwijderd van natuurgebied De Veluwe. De Stichting A7 in Rheden en de bewonersgroepering "Omwonenden Nimmer Dor" verzetten zich tegen de vergunning en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen onder meer dat vogelsoorten als de wespendief, de ijsvogel en de zwarte specht op de Veluwe door de woningen worden verstoord. (zaaknummer 200706279/1)

11.30 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland op grond van de Grondwaterwet heeft verleend voor het tijdelijk onttrekken van grondwater op een terrein in IJsselmonde in Rotterdam. De onttrekking vindt plaats door middel van bouwputbemaling. Hiermee kan de kelder van de nieuwbouw van het 'Centrumplan IJsselmonde' worden aangelegd. Het gaat om het gebied tussen de Kruidentuin, Palmentuin en Herenwaard in Rotterdam. In totaal moet in een periode van ten hoogste 72 weken maximaal 309.000m³ grondwater worden onttrokken. Meerdere omwonenden verzetten zich tegen de vergunning en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen onder meer dat hun woningen zullen verzakken als gevolg van de grondwateronttrekking. (zaaknummer 200705165/1)