Heijmans N.V.

Heijmans verwacht lagere winst na belastingen in 2008 - Voorzitter Raad van Bestuur legt functie neer


- Winst na belasting 2008 naar verwachting circa ¤ 50 miljoen (2007: ¤ 56 miljoen)
- Operationeel resultaat Vastgoed Nederland 20% tot 25% lager ten opzichte van 2007 als gevolg van tragere woningverkopen en margedruk
- Behalen positief operationeel resultaat Bouw Nederland niet zeker
- Operationeel resultaat Infra Nederland circa 20% lager ten opzichte van 2007 als gevolg van aanhoudende slechte prijsniveaus in de wegenbouwmarkt
- Verwachting operationeel resultaat Techniek Nederland hoger dan in 2007
- Operationeel resultaat Buitenland enigszins lager ten opzichte van 2007, als gevolg van tegenvallende resultaten bij bouw België
- Orderportefeuille ultimo maart 2008 gestegen met ruim 3% naar ¤ 3,35 miljard (ultimo 2007: ¤ 3,25 miljard)

Verwachting winst na belasting
Tegenvallende resultaten in het eerste kwartaal in combinatie met ongunstiger vooruitzichten voor de markt van koopwoningen geven aanleiding tot neerwaartse aanpassing van de eerder op 21 februari 2008 - bij de bekendmaking van de jaarcijfers 2007 - gegeven winstverwachting.

De divisie Vastgoed in Nederland wordt geraakt door een verdere vertraging in de verkopen van woningen alsmede door margedruk als gevolg van aanhoudende stijging van bouwkosten. Naar huidig inzicht zal hierdoor het operationele resultaat van deze divisie 20% tot 25% achterblijven ten opzichte van vorig jaar.

De divisie Bouw in Nederland laat een trager herstel zien dan verwacht. Verdere verliezen bij de afwikkeling van enkele probleemprojecten uit 2005, in combinatie met een beperktere positieve bijdrage uit de overige werken dan eerder verwacht, zetten het resultaat van deze divisie nog onder druk. Echter, gegeven het risicoprofiel van de grotendeels in de tweede helft 2008 nog af te wikkelen probleemprojecten, is het nog onzeker dat deze divisie uiteindelijk het jaar 2008 met een positief resultaat zal kunnen afsluiten.

De divisie Infra in Nederland kampt met name in de wegenbouwactiviteiten met aanhoudende slechte prijsniveaus. Deze ontwikkelingen leiden voor deze divisie naar verwachting tot een circa 20% lager operationeel resultaat ten opzichte van vorig jaar.

De operationele resultaten in het buitenland (Verenigd Koninkrijk, België en Duitsland) zullen naar verwachting enigszins achterblijven ten opzichte van vorig jaar. Dit is grotendeels toe te schrijven aan tegenvallende projectresultaten bij de bouwactiviteiten in België.

Op grond van voorgaande ontwikkelingen en verwachtingen verlaagt Heijmans haar verwachting voor de winst na belastingen in 2008 naar circa ¤ 50 miljoen.

Vastgoed Nederland
Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is in 2007 met 13% gedaald t.o.v. 2006. Voor 2008 verwacht de NVB een verdere daling van de verkopen van nieuwbouwwoningen (-5% t.o.v. 2007). De daling in de verkopen kan verklaard worden door strengere hypotheekcriteria, de gestegen hypotheekrente en de aanhoudende kredietcrisis. Deze crisis heeft het consumentenvertrouwen aangetast, waardoor de consument meer terughoudend is geworden met het aankopen van een woning. Voor de langere termijn biedt de groei van het aantal huishoudens en het inspelen op de aanhoudende kwalitatieve mismatch tussen vraag en aanbod kansen voor ontwikkelaars. De NVB verwacht voor 2008 dat er maximaal 70.000 woningen (2007: 80.000 woningen) gereed komen.

De teruggang in de verkoop van woningen heeft zich ook bij de divisie Vastgoed in het eerste kwartaal 2008 doorgezet. De afname is een weerspiegeling van de gang van zaken op de markt van koopwoningen. Ook ondervindt de divisie Vastgoed op dit moment de gevolgen van de gestegen bouwprijzen, die moeilijker zijn door te berekenen in VON-prijzen. Tijdrovende ruimtelijke ordeningsprocedures leiden tot vertraging van projecten. In 2007 heeft Vastgoed met een operationeel resultaat ter hoogte van ¤ 82 miljoen buitengewoon goed gepresteerd. Voor 2008 wordt hoofdzakelijk door margedruk een 20% tot 25% lager operationeel resultaat ten opzichte van 2007 verwacht. Het ontwikkelingspotentieel blijft met circa 45.000 woningen op peil.

Bouw Nederland
Voor 2008 wordt een verdere groei in volume verwacht van de markt voor bouw van woningen en (bedrijfs)gebouwen. De verwachte marktgroei in de woning(ver)bouw bedraagt circa 4,5%. De verwachte marktgroei van de utiliteitsbouw blijft met 2% tot 2,5% licht achter bij 2007.

De stijging in de kosten van grondstoffen en materialen houdt aan. De mogelijke daling in de woningproductie kan tot enige ontspanning leiden in de kosten van het inschakelen van onderaannemers. Door capaciteitsgebrek bij bouwers zijn opdrachtgevers meer bereid om via bouwteams projecten te realiseren.

Vorig jaar zijn maatregelen genomen om herhaling van de geleden verliezen in de divisie Bouw te voorkomen. De uitvoering van deze maatregelen gaat onverminderd voort. Verdere verliezen bij de afwikkeling van enkele probleemprojecten uit 2005, in combinatie met een beperktere positieve bijdrage uit de overige werken dan eerder verwacht, zetten het resultaat van deze divisie nog onder druk. De turnaround binnen deze divisie heeft meer tijd nodig.

Infra Nederland
Na een groei van 3% in 2007 verwacht de EIB voor 2008 een lichte stijging van het volume van 1%. Door regelgeving op het gebied van luchtkwaliteit zijn grote infrastructurele projecten vertraagd of uitgesteld. De vooruitzichten voor de divisie Infra voor specialistische activiteiten als beton- en waterbouw, kabels en leidingen, infratechniek zijn positief. De resultaten binnen de business unit wegenbouw blijven door de aanhoudende slechte prijsniveaus, mede door een overschot in de asfaltproductiecapaciteit, achter bij de verwachtingen. De prijsniveaus van grote geïntegreerde projecten blijven zeer concurrerend. Hierdoor kan het operationele resultaat ter hoogte van ¤ 22 miljoen van 2007 niet geëvenaard worden. Voor 2008 wordt een circa 20% lager operationeel resultaat verwacht dan in 2007.

Recent verworven orders zijn het ontwerp en reconstructie van de N302 bij Harderwijk met een totale aanneemsom van ¤ 55 miljoen en de van Rijkswaterstaat verkregen opdracht voor het uitvoeren van onderhoud en bijkomende werkzaamheden met een totale aanneemsom van ¤ 32 miljoen aan de Rijksweg A7.

Techniek Nederland
De vooruitzichten voor de installatiebranche zijn positief. De verwachting is dat de markt in zowel woning-, utiliteitsbouw als in industrie dit jaar zal stijgen. In vergelijking met 2007 zal de marktgroei in 2008 wat afvlakken. In toenemende mate wordt het tekort aan goed opgeleid personeel in deze branche als een knelpunt voor verdere groei ervaren.

De verwachting voor de divisie Techniek is dat de opbrengsten voor 2008 hoger zijn dan in 2007, waarbij de groei voornamelijk in service en onderhoud wordt gerealiseerd. De groei in opbrengsten wordt mede ingegeven door de toenemende samenwerking met de divisie Bouw. Het operationeel resultaat zal naar verwachting hoger zijn dan in 2007 het geval was.

Buitenland
De operationele resultaten in het buitenland (Verenigd Koninkrijk, België en Duitsland) zullen in 2008 naar verwachting enigszins achterblijven ten opzichte van vorig jaar (2007: ¤ 29 miljoen). Leadbitter (VK) houdt de stijgende lijn vast. De aanhoudende kredietcrisis raakt de private sector in het Verenigd Koninkrijk, maar niet de sector waar Leadbitter voornamelijk actief is, namelijk de markt voor sociale woningen. Voor 2008 wordt een groei in zowel opbrengsten als resultaat verwacht. De Belgische woningmarkt wordt geraakt door de kredietcrisis, waardoor verkopen trager verlopen. De resultaten van Heijmans Bouw in België zullen naar verwachting achterblijven, terwijl de Infra en Leidingactiviteiten in België beter zullen presteren. Per saldo wordt een lager resultaat in België verwacht dan in 2007. In Duitsland is de verwachting dat over heel 2008 een hoger resultaat wordt gerealiseerd dan in 2007, waarbij zowel Franki, Heitkamp als Oevermann positief aan het resultaat zullen bijdragen.

Topstructuur
Gezien de ontwikkelingen bij Heijmans N.V., zoals beschreven in bovenstaand bericht, heeft de heer G. Hoefsloot, voorzitter van de Raad van Bestuur van Heijmans N.V., besloten zijn functie op korte termijn te willen neerleggen. De Raad van Commissarissen respecteert zijn besluit en dankt hem voor zijn grote bijdragen aan Heijmans N.V. In overleg met de Raad van Commissarissen is besloten, dat dit zal plaatsvinden per 16 juni a.s.

De Raad van Commissarissen deelt mede dat de taken van de heer Hoefsloot voorlopig worden verdeeld tussen en waargenomen worden door de heren J. van den Hoven en D. van der Kroft, beiden lid van de Raad van Bestuur.

De Raad van Commissarissen bezint zich intussen op de topstructuur en de opvolging van de voorzitter van de Raad van Bestuur. De Selectie- en Benoemingscommissie van de Raad van Commissarissen zal in deze fase extra betrokken zijn bij de gang van zaken en de ontwikkelingen. Over de voortgang van dit proces volgt te zijner tijd nadere informatie

Halfjaarcijfers 2008
Op 21 augustus 2008 zal Heijmans vóór beurs de resultaten over de eerste helft van 2008 presenteren.



Heijmans N.V.