Provincie Utrecht

Aanpak woningtekort: 7.000 woningen extra haalbaar

15-5-2008 -

Het woningtekort in de provincie Utrecht loopt bij ongewijzigde plannen in 2015 op tot 6%. Dit blijkt uit een recent onderzoek. 7.000 extra woningen zijn volgens Gedeputeerde Staten bovenop de geplande doelstelling uit het streekplan van 73.660 woningen vóór 2015 haalbaar. Dit betekent een daling van het tekort naar 4,6% in 2015. Hiervoor moeten dan wel alle zeilen van alle betrokken partijen zoals gemeenten worden bijgezet. Dit blijkt uit een notitie die Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten hebben voorgelegd.

Gedeputeerde Staten geven in het stuk aan dat 7.000 extra woningen niet voldoet aan de ambitie van Provinciale Staten van 3% in 2015. Deze ambitie heeft Provinciale Staten in 2006 uitgesproken. Deze ambitie staat gelijk aan het bouwen van 16.000 woningen. Nu uit onderzoeken blijkt dat woningbouwproductie niet op koers ligt, vragen Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten duidelijkheid over hun huidige ambities.

In de notitie worden voor Provinciale Staten verschillende scenario´s (inclusief aantallen woningen) voor het terugdringen van het tekort beschreven. Hierbij geven Gedeputeerde Staten aan dat het scenario voor 7.000 extra woningen volgens hen realistisch is. Voor elk van de verschillende scenario´s is inzichtelijk gemaakt welke stappen gezet kunnen worden voor de aanpak van het tekort.

De woningmarkt blijft volgens Gedeputeerde Staten sowieso gespannen. Niet alle oorzaken van de problemen met de woningbouwproductie worden met de 7.000 woningen opgelost. Voorbeelden hiervan zijn stijgende grondstofprijzen en het tekort aan geschoold personeel voor de bouwbedrijven.

De notitie wordt op 2 juni besproken met de commissie Wonen, Maatschappij en Cultuur en de commissie Ruimte, Groen en Water van Provinciale Staten. Na behandeling volgt een definitief voorstel van Gedeputeerde Staten.

Meer informatie: Doron Verstraelen, telefoon 030 - 258 21 22