TNT Group

Persbericht

TNT breidt groene vloot wereldwijd uit - Ruim honderd nieuwe elektrische en hybride vrachtwagens voor het Verenigd Koninkrijk, China en Australië

15 mei 2008, 08:30 CET - Amsterdam TNT versterkt haar inspanningen voor de beperking van de CO2-uitstoot van haar wagenpark met de ingebruikname van ruim honderd elektrische vrachtwagens in het Verenigd Koninkrijk, China en Australië.

TNT Express en Smith Electric Vehicles lanceerden afgelopen maandag in Londen 's werelds grootste CO2-neutrale vloot van elektrische voertuigen. TNTs honderd accu aangedreven Newton vrachtwagens zullen in de komende achttien maanden de evenzovele dieselvoertuigen gaan vervangen. Door inzet van deze 7,5 tons-vrachtwagens wordt er in de Britse steden ieder jaar 1.299.000 kilo CO2 minder in de atmosfeer uitgestoten. Een eerste lichting van vijftig vrachtwagens wordt ingezet voor de TNT-vestigingen in Londen, Basildon, Birmingham, Bradford, Bristol, Durham, Edinburgh, Enfield, Glasgow, Leeds, Leicester, Luton, Northampton, Oxford, Paisley, Preston en Wolverhampton. De samenwerking met Smith, 's werelds grootste fabrikant van elektrische bedrijfswagens voor de openbare weg, is het resultaat van een ruim anderhalf jaar durende pilot in Londen. TNT streeft ernaar zulke pilots te starten in alle grote Europese steden.

Afgelopen week zijn TNT en Dong Feng Motor Corporation, Chinas grootste autoproducent en fabrikant van elektrische voertuigen, begonnen met de ingebruikname van twee elektrische bestelwagens in de stad Wuhan, hoofdstad van de Chinese provincie Hubei. De twee lichtgewicht bestelwagens zijn door Dong Feng in Wuhan ontworpen, geproduceerd en geassembleerd. Dit is TNTs eerste proef met emissievrije voertuigen buiten Europa. De bestelwagens kunnen een maximumsnelheid van 80 km/u behalen, hebben een actieradius van 160-200 km en een laadvermogen van een ton.

Ook TNT Express in Australië nam eind april tien hybride, door Hino geproduceerde vrachtwagens in gebruik genomen. TNT is hiermee de eerste onderneming in Australië die een begin heeft gemaakt de opbouw van een vloot van diesel-elektrische hybride voertuigen ter vervanging van het conventionele wagenpark. De nieuwe vrachtwagens zorgen jaarlijks elk voor een reductie van de uitstoot van broeikasgassen door TNT van gemiddeld 1600 kg CO2. Ze stoten 14% minder CO2 en de helft minder stikstofoxiden uit dan conventionele dieselvrachtwagens van dezelfde klasse.

"Maatregelen om ons wagenpark groen te maken zijn een must als we onze ambitie het eerste post- en expressbedrijf ter wereld te worden dat emissievrij opereert willen waarmaken", aldus Peter Bakker, CEO van TNT. "TNT moderniseert haar operationele activiteiten om de milieueffecten ervan te beperken. Daarbij gaat het om een heel scala aan maatregelen, van groenere kantoren en depots tot inkoop van groene stroom en de inzet van geavanceerde elektrische voertuigen."

In geval van enige discrepantie tussen dit persbericht en de originele Engelstalige versie van dit persbericht prevaleert de Engelstalige versie.