Gemeente Amsterdam


15 mei 2008, 09.00 uur

PERSBERICHT

Jaarverslag Commissie van Toezicht voor de Politiecellen 2007 is verschenen

De Commissie van Toezicht voor de Politiecellen heeft het jaarverslag voor 2007 uitgebracht. In dit verslagjaar heeft de Commissie 271 inspectiebezoeken aan de diverse politiebureaus gebracht en heeft zij 321 gesprekken met arrestanten gevoerd.

De Commissie constateert dat het niveau van de arrestantenzorg elk jaar weer verbetert.

Maar op de binnenstadsbureaus (zoals Lijnbaansgracht en Prinsengracht) lukt het in de nach- telijke uren van het weekend niet om dat niveau te handhaven. Door de grote aantallen arres- tanten die zich, veelal onder invloed van drank en drugs, op die momenten aandienen kunnen situaties ontstaan die onveilig moeten worden genoemd. Er zijn dan snel te weinig dagverblij- ven om iedereen onder te brengen en op zo'n moment worden advocatenkamers en fouilleer- ruimtes ingezet. Omdat de arrestant nogal eens wat agressie demonstreert is dat onwenselijk en zelfs gevaarlijk; in die ruimtes is namelijk geen direct toezicht mogelijk. De Commissie dringt er op aan dat de politie tegen deze situatie op korte termijn maatregelen neemt.

De Commissie heeft geconstateerd dat de schoonmaak ­ na een jarenlange periode van verbetering ­ van een deel van de cellencomplexen en politiebureaus achteruit is gegaan. De Commissie maakt zich daarom bezorgd dat de schoonmaak verder achteruit zal gaan.

De Commissie stelt vast dat er het afgelopen jaar diverse goede resultaten zijn geboekt. Zo zijn op een van de cellencomplexen voorzieningen aangebracht om een invalide arrestant afdoende te kunnen verzorgen. Een aanbeveling van vorig jaar om defibrillatoren voor elk cellencomplex aan te schaffen is gehonoreerd; dit kan van nut zijn bij hartincidenten. Ook wordt met genoegen vastgesteld dat er een experiment is gestart om verhoor via een digitale verbinding te doen plaatsvinden. De ondervrager kan dan vanuit een bureau in de stad com- municeren met de arrestant in een cellencomplex. Heen en weer rijden van de arrestant is dan niet meer nodig.

Een exemplaar van het verslag kan worden verkregen bij het secretariaat van de Commissie, Directie Juridische Zaken, Stadhuis Amsterdam. Tel. 020-552 3573.

Inlichtingen over dit persbericht kunnen op 15 mei 2008 tussen 09:00 uur en 16:00 uur wor- den verkregen bij de voorzitter dr. mr. W. Huisman (bereikbaar via telefoonnummer 020-552 3573).


---- --