Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Slechte adem partner grote ergernis

De partner heeft een slechte adem, de kinderen ruiken naar urine of poep en er is ergernis over de eigen transpiratiegeur. Uit een opinie-onderzoek van het tijdschrift gezondNU blijkt dat ergernissen over lichaamsgeuren veel voorkomen. Slechts acht procent van alle Nederlanders ergert zich nooit aan de geur van een ander.

Grote ergernis van zowel mannen als vrouwen is de slechte adem van de partner. Eén op de drie Nederlanders klaagt hierover. Op nummer twee: mannen storen zich aan de winden van hun partner en vrouwen aan de transpiratielucht van hun partner. Op de derde plek is het beeld net omgekeerd. Een lichaamsgeur als slechte adem is volgens een artikel in gezondNU een natuurlijk proces. Tijdens de ontgiftingsfase van het lichaam, globaal tussen vier uur 's nachts en tien uur 's ochtends, komen de in de weefsels opgeslagen afvalstoffen vrij. Dit proces gaat altijd gepaard met slijmvliesreacties. De vieze geur van de adem bij het ontwaken, is daar een voorbeeld van.

(tk) Mannen: kinderen stinken naar poep
Nergens zijn de verschillen tussen man en vrouw zo groot als wanneer het gaat om de lichaamsgeuren van kinderen. Veertig procent van de mannen stoort zich aan een urine-/poeplucht van kinderen, tegen vijfentwintig procent van de vrouwen. Vooral jongeren onder de dertig storen zich aan deze geur. De eigen lucht die het meest irriteert, is die van transpiratie, 55 procent ergert zich aan deze geur. Een goede manier om ongewenste lichaamsgeurtjes kwijt te raken is volgens gezondNU een ontgiftingskuur. Opgeslagen afvalstoffen komen versneld vrij en worden afgevoerd. Een gezond lichaam verspreidt over het algemeen weinig geuren. Een sterke lichaamsgeur kan een signaal van het lichaam zijn. Mondwaters en deodorants pakken niet de oorzaak aan, maar maskeren de geur.

(tk) Vooral jongeren ergeren zich aan geuren
Ergeren aan de eigen geur of die van de partner lijkt typisch iets voor jongeren te zijn. Het opinie-onderzoek van gezondNU laat zien dat tachtig procent van de mensen onder de dertig zich stoort aan de eigen geur. Bij de zestigplussers ligt dat percentage op nog geen vijftig procent. Als het gaat om de geur van de partner liggen de percentages op respectievelijk 65 en 31 procent. Ergeren doen we ons achtereenvolgens vooral aan de geur van een vreemde, collega, vriend, onszelf, partner en kind.

(kader)
Welke geur stoort u het meest?
bij mezelf 1 transpiratielucht
2 slechte adem
3 winden
bij partner 1 slechte adem
2 transpiratielucht
3 winden
bij kinderen 1 urine-/poeplucht
2 transpiratielucht
3 slechte adem
bij vrienden 1 transpiratielucht
2 slechte adem
3 winden/parfum
bij collega's 1 transpiratielucht
2 slechte adem
3 parfum
bij vreemden 1 transpiratielucht
2 slechte adem
3 parfum

/////
Voor meer informatie, zoals het artikel uit gezondNU en de volledige rapportage van het opinie-onderzoek (inclusief uitsplitsingen naar geslacht en leeftijd), kunt u terecht op www.gezondnu.nl/pers Of neem contact op met Stan van Eck, hoofdredacteur gezondNU, mixmstan@tiscali.nl telefoon 0528 - 24 25 74. Het opinieonderzoek is in opdracht van gezondNU uitgevoerd door Bureau PanelWizard, aan het onderzoek werd deelgenomen door een representatieve groep van 524 Nederlanders.