Ingezonden persbericht


Vereniging FME-CWM

PERSBERICHT

Banken laten kansen liggen bij financiering innovatie

Zoetermeer, 15 mei 2008 - Banken laten kansen liggen bij financiering van innovatie in het midden- en kleinbedrijf. Het is een belangrijke conclusie uit een onderzoek dat FME heeft gehouden onder haar lidbedrijven.

De financieringsbehoefte bij innovatie is groot. Uit het FME-onderzoek blijkt dat twee op de drie ondernemers behoefte heeft aan financiering tot 1 miljoen euro. Ruim de helft van de ondernemers ervaart het verkrijgen van financiering voor innovatie als problematisch.

Andere belangrijke knelpunten die genoemd worden zijn het gebrek aan kennis en ervaring en het gebrek aan voldoende goed gekwalificeerde werknemers.

De productiviteit van de industrie moet namelijk continu worden verbeterd om de internationale concurrentiepositie te kunnen handhaven. De Nederlandse technologische industrie is zeer actief in niches op de internationale markt. Kwalitatief hoogwaardige producten en diensten worden geleverd, terwijl serieproductie grotendeels is verdwenen en bijna de helft van de ondernemingen enkelstuks en kleine series voor de nichemarkten produceert.

Het FME-onderzoek toont verder aan dat het toegankelijk maken van kennis en kapitaal het belangrijkste middel is om de productiviteit in de industrie in Nederland te bevorderen. Er zijn vele innovatieve plannen, maar zonder geld komen de plannen niet tot uitvoering. FME roept daarom de banken op om de lucratieve markt van de technologische industrie actief van kapitaal te voorzien.

Het FME-onderzoeksrapport 'Klant, kennis en kapitaal' kunt u hier downloaden.

----------


Ingezonden persbericht