Partij van de Arbeid

Den Haag, 15 mei 2008

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over het tekort aan kraamverzorgenden


1. Heeft u kennis genomen van de berichten dat er een tekort is aan kraamverzorgenden en dat dit, met name ook in de komende zomerperiode, tot grote problemen kan leiden?*


2. Deelt u de mening dat kraamzorg een belangrijke en onmisbare schakel vormt in de zorg aan moeder en kind? Deelt u de mening dat kraamverzorgenden, naast verloskundigen, een belangrijke rol kunnen spelen in de vroege signalering van gezondheidsproblemen van moeder en kind en in het voorkomen van babysterfte?


3. Kunt u een overzicht geven van de huidige capaciteit in de verschillende regio s en daarbij tevens aangeven of de bestaande capaciteit ook voldoende zal zijn in de zomermaanden?


4. Welke maatregelen worden door verzekeraars getroffen om de dreigende tekorten op te vangen?


5. Klopt het dat een aantal verzekeraars een noodscenario aanbieden waarin een deel van de kraamzorgtaken uitgevoerd kan worden door een huishoudelijke hulp niveau 2 (HH2)? Zo ja, wat is uw mening hierover?


6. Welke gevolgen heeft de krapte in de kraamzorg voor verloskundigen? Vindt u deze gevolgen acceptabel? Zo nee, wat gaat u doen om de eventuele extra belasting van verloskundigen te voorkomen?


7. Welke gevolgen heeft de krapte in de kraamzorg voor verzekerden? Vindt u deze gevolgen acceptabel? Zo nee, wat gaat u doen om er voor te zorgen dat verzekerden de geïndiceerde kraamzorg kunnen ontvangen?


8. Op welke wijze gaat u er voor zorgen dat de capaciteit van de kraamzorg naar een voldoende niveau wordt gebracht? Welke concrete maatregelen gaat u nemen?


* Netwerk, 14-5-2008

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl