Persbericht

Bedrijven die uitbesteden niet bewust van financieel resultaat

~ onderzoek Celerant Consulting: slechts 32 procent chemische bedrijven die diensten uitbesteden, berekent return on investment van outsourcing ~

Amsterdam, 15 mei 2008 Ruim tweederde van de bedrijven in de chemische industrie die diensten uitbesteden, kijkt niet of nauwelijks naar de financiële gevolgen daarvan. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Celerant Consulting, een wereldwijd management adviesbureau, uitgevoerd door ICIS Chemical Business. Van de ondervraagden in dit onderzoek die één of meerdere diensten uitbesteden, geeft slechts 32 procent aan return on investment (ROI) te gebruiken om het succes van outsourcing te beoordelen.

Van de bedrijven die diensten uitbesteden, beoordeelt 90 procent dit als geslaagd. De bedrijven die het succes van outsourcing meten aan de hand van return on investments, hebben over het algemeen returns van 10 tot 20 procent. Dat ligt iets onder het verwachtingsniveau.

De belangrijkste beoordelingscriteria die worden gebruikt zijn een tijdige levering en technische expertise van de outsourcing-partner. Daar vlak achteraan komen de kosten en het beschikken over de benodigde licenties. Ondanks dat veel bedrijven aangeven dat ze diensten uitbesteden uit strategische overwegingen, staan criteria als continue verbetering en kostenreductie van de outsourcing-partner en het assisteren bij product- en procesontwikkeling opvallend laag in de lijst. De locatie van de partner wordt niet erg belangrijk gevonden zowel de fysieke afstand als de afstand tot de markt. Minder dan een derde van de ondervraagden gebruikt klanttevredenheids-onderzoeken om het succes van outscourcing te meten. Het reduceren van het personeelsbestand wordt niet genoemd als belangrijke maatstaf om het succes van outsourcing te meten.

Jeroen van der Meer, Senior Vice President bij Celerant Consulting: Het onderzoek toont aan dat de aanleiding voor een uitbesteding nog te vaak wordt bepaald aan de hand van operationele prestaties op korte termijn, in plaats een gedegen return on investment op de lange termijn. Al met al wordt uit het onderzoek duidelijk dat outsourcing nog lang niet de volwassenheidsfase heeft bereikt. De nadruk ligt nu nog te veel op operationele prestaties en kostenreductie. We denken dat in de toekomst de voordelen van outsourcing nog beter kunnen worden benut middels een meer volwassen manier van denken in partnerships.

Van de 800 ondervraagden in het onderzoek geeft 80 procent aan één of meerdere diensten uit te besteden. Tweederde van de ondervraagden heeft het belang van outsourcing in de chemische industrie toe zien nemen de afgelopen vijf jaar, ruim de helft zag dezelfde ontwikkeling ook binnen het eigen bedrijf. De diensten die het vaakst worden uitbesteed zijn IT, opslag, productie en onderhoud. Van de 20 procent die niet aan outsourcing doet, overweegt bijna een kwart om dit wel te gaan doen.