Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

IS Interned Services wint kort geding aangespannen door Staat

Purmerend, 15 mei 2008 IS Interned Services is verheugd met de uitkomst van een kort geding dat de Staat der Nederlanden tegen haar had aangespannen. De rechter stelde IS Interned Services in het gelijk. De Staat eiste dat IS Interned Services een website van één van haar klanten uit de lucht zou halen, omdat daarop beledigende teksten over de Belastingdienst zouden staan. De rechter oordeelde dat IS Interned Services correct heeft gehandeld door te weigeren te voldoen aan de sommatie. De rechter beaamde dat IS Interned Services niet zelf kon bepalen of de website onmiskenbaar onrechtmatige uitlatingen bevatte.

Reactie IS Interned Services op vonnis
Directeur Arjan Steevels: De reikwijdte van de verantwoordelijkheid van de internet provider is met deze uitspraak duidelijker geworden. Daar zijn wij blij mee. Wij als internet provider kunnen niet altijd zelf bepalen of uitlatingen op websites onmiskenbaar onrechtmatig zijn. De rechter oordeelde dat onze handelswijze juist is geweest. Dat betekent dat het in twijfelgevallen aan de rechter is en niet aan internet providers om te bepalen of een website uit de lucht moet.

Op basis van het vonnis, waarin de rechter concludeerde dat een aantal uitlatingen op de website inderdaad onrechtmatig zijn, zal IS Interned Services de toegang tot desbetreffende website blokkeren.

Achtergrond
In februari sommeerde het Ministerie van Financiën de hosting provider IS Interned Services om een website van één van haar klanten uit de lucht te halen. De website zou uitlatingen bevatten die beledigend waren voor de Belastingdienst en een specifieke belastinginspecteur in het bijzonder. IS Interned Services weigerde op de eis van het Ministerie van Financiën in te gaan, aangezien de provider zelf niet kon vaststellen of het inderdaad om onmiskenbaar onrechtmatige informatie zou gaan.

Die opvatting heeft de rechtbank in Haarlem als juist bestempeld. De rechter achtte het inderdaad niet mogelijk dat IS Interned Services zelf een oordeel zou vormen omtrent de juistheid of rechtmatigheid van de uitlatingen, aangezien zij niet wist of kon weten waarop de uitlatingen waren gebaseerd. Alle vorderingen die de Staat richtte tegen IS Interned Services wees de rechter af.

Over IS Interned Services
IS Interned Services is met ruim 80 medewerkers en zo'n 30.000 internetprojecten in beheer een speler van formaat op de zakelijke markt voor managed hosting- en connectivity-diensten. Het privately-owned bedrijf in Purmerend is sinds 1996 actief en daarmee een van de eerste Nederlandse Internet Service Providers. Service en flexibiliteit staan sindsdien centraal. Strakke Service Level Agreements en een 24/7 supportdesk zorgen voor optimale bereikbaarheid en performance. IS Interned Services werkt met state-of-the-art datacenters die met elkaar zijn verbonden door een glasvezelring in eigen beheer. IS Interned Services is Microsoft Gold Partner en de grootste op Microsoft-technologie gebaseerde provider van Nederland. Zowel eenmanszaken als grote ondernemingen kunnen bij IS Interned Services terecht.

Ingezonden persbericht