Time : 10:00:00
Date : 15 May 2008
Sender Name: Moedig.be

Bekendmaking shortlist "Moedig Politicus 2008"

Burgerlijke en/of politieke 'moed' versterken onze democratische rechten, vrijheden en instellingen. Rechten, vrijheden en instellingen beschermen zichzelf niet, mensen doen dat.

Van 1 maart tot 15 april 2008 konden alle Belgen vanaf 16 jaar oud voor het eerst een "moedig" Vlaams politicus nomineren op de website www.moedig.be.

De "Award" werd georganiseerd met het oog op de valorisatie van het woord "moed" door Vlaamse politici, die verkozen zijn in een gemeenteraad, een provincieraad, het Vlaams Parlement, de Kamer van Volksvertegenwoordigers, de Senaat of het Europees Parlement, te belonen die blijk hebben gegeven van "moedig" gedrag tijdens hun politiek mandaat aldus geëvalueerd door een onpartijdige jury.

www.moedig.be werd tijdens de nominatieperiode 5257 keer bezocht door 4256 "unique visitors". Deze stuurden 213 nominaties in die betrekking hadden op 41 verschillende politici uit alle politieke partijen (sommige politici werden meer dan eens genomineerd).

Aan de hand van de nominaties selecteerde de jury een shortlist met vermelding van de reden, het dossier of de inspanning waarop de nominatie is gebaseerd (conform het reglement hield de jury bij de samenstelling van de shortlist geen rekening met het aantal ontvangen nominaties per politicus - dit is immers geen populariteitstest).

Op de shortlist prijken 14 politici:

- Aelvoet Magda (Groen!) - houding dossier wapencontract België-Nepal
- D'Hondt Paula (CD&V) - opstart van het integratiebeleid
- De Bruyn Erik (SP.A) - kandidatuurstelling voorzittersverkiezing
- Dedecker Jean-Marie (LDD) - oprichting LDD

- De Gucht Karel (Open VLD) - houding betreffende bepaalde Afrika-dossiers

- De Wever Bart (N-VA) - houding tijdens de regeringsonderhandelingen
- Dua Vera (Groen!) - omwille van druk waaraan mandataris werd blootgesteld tijdens betoging tegen het Vlaams Ecologisch Netwerk in Gent op 11 mei 2003

- Duchatelet Roland (Vivant) - voorstellen o.a. betreffende de invoering van het bindend referendum

- Leterme Yves (CD&V) - regeringsonderhandelingen 2008
- Luyten Walter (N-VA) (¹) - omwille van internationalistische solidariteit en de daarbij aanwezige risico's (Baskenland, Litouwen,...)

- Sleeckx Jef (CAP) - standpunten (cumuls in de politiek, Koerdische kwestie,...) en oprichting Comité voor een Andere Politiek
- Van Duppen Dirk (PVDA) - publicatie boek "De Cholesteroloorlog" en de druk die daardoor op de mandataris werd uitgeoefend
- Verhofstadt Guy (Open VLD) - regeringsvorming 2008
- Verstrepen Jurgen (LDD) - recht op vrije meningsuiting

Onder toezicht van de gerechtsdeurwaarder zal de winnaar medio juni bekendgemaakt worden.

De jury en de organisator wensen iedereen te bedanken voor hun deelname.

Voor meer inlichtingen kunt u altijd terecht op de site www.moedig.be.

Jan Van Meenen
Organisator www.moedig.be
Tel: 0495/226.126
Email: winchair@yahoo.com

URL: http://www.moedig.be

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR