Gemeente Zandvoort


15-05-2008

College informeert raad over BAG


Vooralsnog wordt uitgegaan dat Zandvoort door VROM op 1 februari 2009 wordt aangesloten op de Landelijke Voorziening en is de planning hierop gebaseerd, aldus het college van Burgemeester en Wethouders in een informatieve brief aan de gemeenteraad over het project BAG. Het acroniem slaat op twee majeure automatiseringsprojecten. Medio 2009 zijn alle gemeenten in Nederland wettelijk verplicht om een basisregistratie adressen (BRA) en een basisregistratie gebouwen (BGR) te hebben ingevoerd. Gemeenten zijn bronhouder van de gebouw- en adresgegevens en alle overheidsinstellingen moeten vanaf medio 2011 verplicht gebruik maken van deze gegevens. De gemeenteraad heeft eerder zijn verbazing uitgesproken over de dwingende -en ook krappe planning- die vanuit VROM is opgelegd.

Hieronder volgt de collegebrief.

Geachte heer/mevrouw,

Tijdens de behandeling van het raadsvoorstel 'begrotingswijziging t.b.v. uitvoering BAG' in de commissie Planning & Control van 19 maart 2008 zijn door de wethouder de heer M. Bierman een tweetal toezeggingen gedaan waarover wij u het volgende kunnen meedelen.

Indien de VROM planning ten aanzien van de uitvoering BAG mocht uitlopen, zal de gemeente Zandvoort de ruimte nemen om ook haar planning ten aanzien van de werkzaamheden BAG aan te passen.

Vooralsnog wordt uitgegaan dat Zandvoort door VROM op 1 februari 2009 wordt aangesloten op de Landelijke Voorziening en is de planning hierop gebaseerd. Mocht er sprake zijn van uitloop qua planning bij VROM en dit consequenties heeft voor de planning Zandvoort, zullen wij u daarover rapporteren.

Gekeken zal worden of er een mogelijkheid bestaat in de begroting de besparing aan te geven die de BAG uiteindelijk zal opleveren (in fte's).

Medio 2009 zijn alle gemeenten in Nederland wettelijk verplicht om een basisregistratie adressen (BRA) en een basisregistratie gebouwen (BGR) te hebben ingevoerd. Gemeenten zijn bronhouder van de gebouw- en adresgegevens en alle overheidsinstellingen moeten vanaf medio 2011 verplicht gebruik maken van deze gegevens. Doelen van de invoering van de BAG zijn:
- Verbeteren van de dienstverlening door consistente en actuele adres- en gebouwgegevens;
- Betere coördinatiemogelijkheden bij fraude voorkomen en opsporen, rampenbestrijding en veiligheidswaarborgen;
- Verbeteren bedrijfsvoering door gemeenschappelijk gebruik en beheer van adres- en gebouwgegevens.

Of en zo ja in hoeverre de invoering van de BAG ook besparing gaat opleveren in de (huidige) formatie valt nog niet aan te geven. Het proces invoering BAG is er een van enkele jaren, waardoor op zijn vroegst pas medio 2011 de impact voor ondermeer de formatie inzichtelijk gemaakt kan worden.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,
burgemeester en wethouders van Zandvoort,

de secretaris, de burgemeester,