Gemeente Zandvoort


15-05-2008

College licht raad in over uitstel verordening persoonsgebonden budget

Het lukt om een heleboel redenen niet de regels voor het Persoonsgebonden budget (Pgb) goed voor te bereiden en op tijd voor te leggen aan de gemeenteraad. Dat doet een gemeente met een verordening. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft de gemeenteraad een brief gestuurd waarin zij uitlegt waarom.

Hieronder volgt de brief.

Geachte leden van de gemeenteraad van Zandvoort,

Met ingang van 1 januari 2008 is de modernisering van de Wet sociale werkvoorziening ingegaan. De raad is daarover eerder geïnformeerd met de Nota modernisering Wet sociale werkvoorziening en de toekomst van Paswerk (2007/13734).

Eén van de doelstellingen van het ministerie met deze modernisering is versterking van de positie van Wsw-geïndiceerden. Als uitwerking daarvan is de mogelijkheid in het leven geroepen van een Persoonsgebonden budget (Pgb) en de gemeente dient bij verordening regels te stellen hieromtrent. Deze verordening dient per 01 juli 2008 van kracht te zijn.

Om verschillende redenen zal die termijn niet gehaald worden;
- De VNG is betrekkelijk laat met een modelverordening gekomen (volgens onze informatie in februari 2008).
- Deze verordening dient zoals gebruikelijk regionaal te worden afgestemd, hetgeen tijd vergt.
- Het onderwerp dient eerst voorgelegd te worden aan de cliëntenraad van de Wet sociale werkvoorziening, zijnde de Ondernemingsraad van Paswerk.

Dit alles bij elkaar betekent dat de stukken niet op tijd in roulatie kunnen worden gebracht om te kunnen worden behandeld in de raadsvergadering van 24 juni 2008.

Uiteraard heeft het onderwerp onze blijvende aandacht en zullen wij trachten e.e.a. na de zomervakantie in de raadsvergadering van september 2008 behandeld te krijgen.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben ingelicht.

Hoogachtend,
Burgemeester en wethouders van Zandvoort,

De secretaris (wnd), de burgemeester,