Succesvolle bedrijfsovername Vidicode


`Ik wist niet wat een bimbo was'

ZOETERMEER, 20080515 -- Sinds kort heeft Vidicode Datacommunicatie B.V te Zoetermeer een nieuwe directievoorzitter. Jan Straver is laaiend enthousiast over zijn besluit om zich bij Vidicode in te kopen. Drie sleutelmedewerkers van Vidicode zijn gelijktijdig mede-eigenaar geworden. Deze gecombineerde overnamevorm wordt in de overnamewereld een `bimbo' genoemd.

`Ik wist niet eens wat een bimbo was.', vertelt Straver. Hij licht de wat vreemd klinkende term toe: `Een overname van een bedrijf door het zittende management heet een management buy-out, ofwel MBO. Vervangt een externe koper het zittende management, dan heet het een management buy-in, een MBI. De combinatie van beide resulteert in bimbo.' In specifieke gevallen is de bimbo een schitterende constructie met louter winnaars. De bimbo van Vidicode is daar een goed voorbeeld van.

Straver bereidde zich zorgvuldig voor op het doen van een overname. Met bedrijvenmakelaar Dutch Dream stelde hij zijn zoekprofiel op en korte tijd later bracht Dutch Dream hem in contact met Vidicode. `Ik was direct enthousiast. Het bedrijf was eigenlijk precies wat ik zocht. Het paste goed bij mijn ervaringen en het heeft nog volop groeimogelijkheden.' Vidicode ontwikkelt en produceert innovatieve telecomapparatuur in een niche markt. De onderneming levert voice- en faxoplossingen via een internationaal dealernetwerk. Het bedrijf is gevestigd in Zoetermeer en er werken circa 20 mensen. Straver heeft ruime ervaring met de elektronica industrie. Hij is afgestudeerd aan de TU Delft en gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn werkervaring spreidt zich uit over de wetenschap en commerciële ondernemingen in de medische en de defensie sector.

De voormalig eigenaar van Vidicode, Rik Eppens (57), wilde het bedrijf na zo'n 22 jaar gestage groei verkopen. Hij wilde meer tijd hebben voor andere aspecten in het leven en zich geleidelijk terugtrekken uit het ondernemerschap. Vol trots kijkt hij terug. `Vidicode is nu een stabiel bedrijf. Het heeft een sterke marktpositie en een stevige financiële basis. Ik kan de onderneming met een gerust hart overdragen'. Voor Eppens was het zeer van belang dat hij Vidicode op een goede manier kon achterlaten. Een bedrijf verkopen is niet alleen een financiële kwestie. Vidicode heeft heel trouwe en hardwerkende medewerkers, die gebaat zijn bij een succesvolle overdracht en continuïteit van de onderneming.

Eppens was dan ook direct enthousiast toen zich de mogelijkheid aandiende om de overdracht aan een externe koper en sleutelfunctionarissen te combineren. Straver was voor hem de ontbrekende schakel. Samen met Leo Gareman, Alwin Adolf en Rob van der Hurk, de mangers verkoop, ontwikkeling en productie, was nu een compleet directieteam gevormd. Straver is algemeen directeur. Eigenlijk neemt hij de hoofdtaken van de voormalig DGA over. Eppens zal na een korte overdrachtsperiode met een gerust hart het bedrijf verlaten. Met deze bimbo wordt de continuïteit van zijn bedrijf optimaal gewaarborgd.

Straver kijkt terug op het overnametraject: `Ik moest wel even wennen aan het idee dat ik samen met drie anderen eigenaar van het bedrijf zou worden. Je denkt daar wel eerst goed over na. Maar als je dan merkt dat we met elkaar heel complementair zijn en er is ook een persoonlijke klik, dan wordt zo'n mogelijkheid heel snel een vanzelfsprekendheid. Ik was wel heel blij met de professionele ondersteuning van Dutch Dream bij het totale verkoopproces. Mijn adviseur kreeg heel snel het vertrouwen van alle partijen en dat was heel belangrijk. Je zit namelijk eerst alleen met je adviseur aan de koopzijde van de tafel. De drie MBO kandidaten zitten aanvankelijk aan de kant van de verkoper. Je bent immers voor hen een buitenstaander. Maar dat veranderde. De tegengestelde belangen werden heel snel ondergeschikt aan de gezamenlijke voordelen. Mogelijk dat daardoor het verkoopproces heel spoedig, open en eigenlijk zonder veel hobbels is verlopen. Alle partijen hebben zich steeds prima gevoeld. Het feit dat de drie sleutelmedewerkers ook mee wilden doen gaf mij een goed gevoel. Zij wisten immers als geen ander waar ze in stapten. Met deze constructie, waarbij trouwe medewerkers betrokken zijn, voorkom je volgens mij dat je een kat in de zak koopt. We zien vol vertrouwen uit naar de toekomst.'