Ingezonden persbericht


Heropende Stadsschouwburg richt zich vooral op Nederlands toneel

Meer dan 300 producties in de Philharmonie
en Stadsschouwburg Haarlem

Meer dan 300 producties zijn vanaf augustus in het nieuwe theater- en concertseizoen 2008 - 2009 te zien in de Philharmonie en Stadsschouwburg Haarlem. Dit werd duidelijk bij de presentatie van de nieuwe, gezamenlijke seizoensbrochure van de twee Haarlemse podia in de Kleine Zaal van de Philharmonie op woensdag 14 mei jl..

'Bijna iedereen uit de regio komt aan zijn trekken', volgens Jaap Lampe, algemeen directeur van de Philharmonie en Stadsschouwburg Haarlem. De podia tonen een actuele staalkaart van toneel, klassiek, muziektheater, populair, cabaret, musical en opera. Van Orkater tot Brigitte Kaandorp, van Within Temptation tot Het Weinachtsoratorium en van Youp van 't Hek tot Pippi Langkous.

Stadsschouwburg Haarlem
Eén van de speerpunten in het beleid van de Stadsschouwburg is het brengen van Nederlands theater, in het nieuwe seizoen onder andere van Toneelgroep Amsterdam: Ifigeneia in Aulis, Toneelgroep Oostpool: Zomergasten, Het Zuidelijk Toneel: Victory Boogie Woogie en Theatercompagnie: De Koopman van Venetië. De Stadsschouwburg werkt voor dit doel op artistiek en promotioneel niveau samen met de Toneelschuur. De twee podia hebben een gezamenlijke brochure uitgebracht onder de naam DUBBELSPEL.

Bijzonder is de openingsvoorstelling BATTE een eigenwijze musical in september 2008 in de nieuwe Stadsschouwburg. Deze coproductie van de Stadsschouwburg Haarlem, Toneelgezelschap Huis aan de Amstel en Theatergroep Wederzijds is speciaal door Ad de Bont geschreven voor de heropening. BATTE gaat na de Haarlemse voorstellingen op tournee door Nederland.

De Stadsschouwburg Haarlem, geopend in 1918, is de grand old lady uit de Nederlandse theatergeschiedenis en is één van de weinige Nederlandse schouwburgen die nog dateren van voor de Tweede Wereldoorlog. Architect Erick van Egeraat heeft het gebouw uitgebreid met een extravagante toneeltoren waarin sculpturen van Babs Haenen zijn verwerkt.

Philharmonie Haarlem
De Philharmonie, concertgebouw van Haarlem, zet haar succesvolle beleid ten aanzien van de klassieke- en populaire muziek voort. De concertzaal verkoopt in dit seizoen meer dan 25000 kaarten, een opmerkelijke stijging in vergelijking met voorgaande seizoenen. De stijging heeft onder andere te maken, volgens Jaap Lampe, met het feit dat de Philharmonie na de heropening drie jaar geleden nu goed is ingeburgerd in de Haarlemse samenleving. Bovendien trekt de Philharmonie ook steeds meer bezoekers van buiten de regio.

De Philharmonie zet in 2008 - 2009 een aantal goedbezochte klassieke series voort zoals Meesters aan het Klavier met o.a Boris Berezovsky en Anna Vinnitskaya en het Strijkkwartet Centraal met ondermeer het Juilliard String Quartet. Mezzo-sopraan Tania Kross stelt in de serie De Keuze van... drie concerten samen met haar favoriete artiesten en repertoire. Naast de klassieke programma's is er in de Philharmonie ook veel aandacht voor jazz, wereld en popmuziek. De Philharmonie verwacht ondermeer optredens van Bill Wymann, Betty Serveert, Ana Moura, Lucas van Merwijk, Zita Zwoon, BLØF en Nynke Laverman.

Kijk op www.theater-haarlem.nl voor het gehele nieuwe programma seizoen 2008 2009 in de Stadsschouwburg en Philharmonie Haarlem.