Ingezonden persbericht

Zoetermeer, 16 mei 2008

TLN-conjunctuurbericht 1e kwartaal 2008: Vertrouwen neemt af

Uit het conjunctuurbericht van Transport en Logistiek Nederland (TLN) over het 1e kwartaal 2008 blijkt dat het vertrouwen van ondernemers in de sector transport en logistiek afneemt. Vooral het aantal positieve ondernemers neemt af. De stemmingsindicator daalt dan ook voor de vierde maal op rij. Ondanks het slinkende ondernemersvertrouwen is de stemming nog steeds niet negatief te noemen en komt de indicator boven het gemiddelde niveau uit.

De bedrijvigheid in de eerste maanden van 2008 viel tegen. Zeker vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Ook de daarmee gepaard gaande lagere omzet en winst zorgen voor een daling in het vertrouwen. Positief punt is de stijging van het vrachtprijsniveau in de eerste maanden van dit jaar. De laatste keer dat een dergelijk niveau werd bereikt, was acht jaar geleden, in het eerste kwartaal van het jaar 2000. De vraag naar chauffeurs lijkt minder te worden. De vacaturegraad is met 3,9 procent in anderhalf jaar tijd niet zo laag geweest. En het percentage bedrijven dat één of meerdere vacatures telt, is sinds twee jaar niet zo laag geweest. Ondanks de verminderde vraag naar chauffeurs blijft het moeilijk goede chauffeurs te vinden, aldus een meerderheid van de ondernemers. Het gedrag van consumenten, zowel de Nederlandse als buitenlandse, bepaalt voor een groot deel de toekomst van de Nederlandse economie. Bij een groeiende consumentenconsumptie, groeit de industriële productie en de goederenafname van detail- en groothandel. Meer vervoer dus bij een consumptiegroei. Hoe het verder dit jaar met het aanbod van vervoer en de vraag naar logistieke diensten zal verlopen is sterk afhankelijk van een aantal factoren, waarvan de belangrijkste het consumentengedrag is.

Het TLN-conjunctuurbericht is voor een belangrijk deel gebaseerd op de conjunctuurenquête, die TLN sinds 1995 vier keer per jaar onder zijn leden houdt. De jongste uitkomsten geven een beeld van de stemming in de branche over eerste kwartaal van 2008. TLN hanteert daarbij de zogenaamde stemmingsindicator. Deze bestaat uit weging van het percentage positief en negatief gestemde ondernemers ten opzichte van het totale aantal.