Gemeente Amersfoort

Eikenprocessierups in Amersfoort gesignaleerd

De eikenprocessierups is in Amersfoort aangetroffen. De rups is waargenomen op het schoolterrein aan de Van Effenlaan. De rups is hier inmiddels verwijderd en er zijn waarschuwingslinten bij de bomen geplaatst. Wie in contact komt met de brandharen van de eikenprocessierups kan klachten krijgen, zoals jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen of luchtwegen.

Hoe is de rups te herkennen?
De eikenprocessierups is te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen of dikkere takken van eikenbomen. De nesten zijn een dicht spinsel van vervellinghuidjes, (brand)haren en uitwerpselen. Bewoners die de eikenprocessierups in de omgeving of in hun tuin signaleren worden verzocht de gemeente te waarschuwen via het Meldpunt Woonomgeving, (033) 469 48 69. Op de website www.amersfoort.nl is actuele informatie te vinden over de exacte plaatsen waar de rups is en wordt gesignaleerd.

Klachten voorkomen
Elk contact met de rupsen en lege nesten moet worden vermeden. Ook huisdieren zijn gevoelig voor de brandharen. De brandharen van de rups kunnen vervelende klachten veroorzaken, die lijken op'allergische' reacties. De reacties verschillen van persoon tot persoon. Meer informatie over (het voorkomen van) gezondheidsklachten is te vinden op www.minlnv.nl (zoek op 'eikenprocessierups'). Bij ernstige klachten dient men de huisarts te raadplegen.

'In processie' op zoek naar voedsel
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in te toppen van eikenbomen. Daar overwinteren de eitjes en eind april, begin mei komen er rupsen uit. Ze gaan dan op zoek naar hun voedsel: eikenbladeren. Ze bewegen zich daarbij 'in processie' voort op de stam van de eikenboom. Na drie keer vervellen krijgt de rups brandharen. Dat vindt plaats tussen half mei en eind juni. In juli verpopt de rups zich tot vlinder. Deze vliegt uit om elders weer nieuwe eitjes af te zetten.

Controle en bestrijding
De eiken in Amersfoort worden nu regelmatig gecontroleerd op de aanwezigheid van de eikenprocessierups. De gemeente probeert de rupsen te bestrijden door de nesten weg te zuigen. De gemeente gebruikt vooralsnog geen bestrijdingsmiddelen, om het overige leven in de eikenbomen zoveel mogelijk te sparen. Bomen waarin de rups is aangetroffen worden gemarkeerd met een roodwit lint met de tekst 'eikenprocessierups'. Zodra de nesten zijn verwijderd, wordt nog een lint aan de boom opgehangen. Zo wordt duidelijk gemaakt dat hier rupsen aanwezig zijn geweest. De linten zijn ook een signaal om niet onder de betreffende boom te gaan zitten. Er kunnen namelijk altijd nog wat brandharen onder een boom liggen.

Particuliere eikenbomen
De gemeente controleert geen eikenbomen van particulieren op de aanwezigheid van de eikenprocessierups. Dat moeten de eigenaren zelf doen. Indien de eikenprocessierups wordt aangetroffen op een eikenboom in een particuliere tuin, wordt men verzocht dit door te geven aan Meldpunt Woonomgeving, (033) 469 48 69. De gemeente komt dan langs om de rupsen te bestrijden.

Noot voor de pers:
Informatie:
Otto van der Leest, communicatieadviseur voor de afdeling Stedelijk Beheer (SOB), telefoon: 033 469 47 82; e-mail: ojf.vanderleest@amersfoort.nl