Ingezonden persbericht


Substantiële investering DHL in milieuvriendelijk transport

Amersfoort, 15 mei 2008 - Met een vervolgaanschaf van 50 aardgasvoertuigen doet DHL een substantiële investering in milieuvriendelijk transport. De milieuvriendelijke voertuigen produceren een minimum aan schadelijke stoffen, maken minder lawaai dan gewone voertuigen en hebben een verlaagde CO2 uitstoot. De ingebruikname van aardgasvoertuigen past binnen de strategie van DHL om duurzaam en milieubewust te ondernemen. De levering van de voertuigen is voorzien voor het vierde kwartaal van 2008.

Op 15 mei hebben DHL en Iveco een contract ondertekend voor de levering van 50 bestelwagens die rijden op aardgas. De voertuigen zullen op verschillende locaties in Nederland worden ingezet. Met de inzet van aardgaswagens wordt de leefbaarheid op lokaal niveau verbeterd doordat met aardgas substantieel minder schadelijke stoffen plaats heeft en ze ook minder lawaai produceren. Door de verminderde CO2 uitstoot van aardgasmotoren wordt bovendien een bijdrage geleverd aan de beteugeling van het broeikaseffect. De kennisvermeerdering die met dit project wordt opgedaan moet leiden tot een zeer fundamentele inzet van uiteindelijk geheel schone brandstoffen zoals biogas en waterstof.

DHL is de eerste logistieke onderneming die specifieke en meetbare doelstellingen heeft voor wat betreft de reductie van de CO2 uitstoot, namelijk om de uitstoot in 2020 met 30% gereduceerd te hebben ten opzichte van 2007. Frank Appel, CEO van Deutsche Post World Net zegt hierover: " Voor elke brief en elke container willen we in 2020 30% CO2 uitstoot verminderen." Om de doelstelling te bereiken focust DHL zich op vier gebieden: lucht, weg, gebouwen en producten en services. Zo is DHL bijvoorbeeld voornemens om 90% van de luchtvloot in 2020 vervangen te hebben door brandstof zuinige toestellen. Een belangrijke rol is weggelegd voor het Innovation Center van DHL dat gevestigd is in Troisdorf, nabij Bonn. Met technologie partners wordt hier voortdurend gewerkt aan innovaties, ook op het vlak van alternatieve brandstoffen en emissie reductie projecten.

De aanschaf van de aardgaswagens is onderdeel van de concrete initiatieven die DHL Express in de Benelux op dit gebied neemt. Momenteel wordt er in de Benelux gewerkt aan de volgende projecten ter vermindering van brandstofgebruik en uitstoot van schadelijke stoffen:
* Het plaatsen van alle nog in omloop zijnde Euro 3 voertuigen
* De aanschaf van voertuigen met EURO5 en EEV motoren
* Het testen van hybride voertuigen

* Het verder optimaliseren van de routeplanning, waardoor het aantal gereden kilometers aanzienlijk beperkt wordt
* De inzet van een rondvaartboot en fietskoeriers in Amsterdam
* De inzet van LZV's (langer/ zwaarder voertuigen) om het aantal gereden kilometers zoveel mogelijk te beperken
* De verkenning van andere alternatieven, zoals: biobrandstoffen en vloeibaar aardgas

Het milieubeleid van DHL Express Benelux is erop gericht om de milieubelasting, die veroorzaakt wordt door ons operationeel proces, te minimaliseren. Om dit te realiseren heeft de directie van DHL Express Benelux de volgende speerpunten vastgelegd:
* Naleven van de milieuwetgeving en de milieuvoorschriften
* Verminderen van de milieubelasting veroorzaakt door ons operationeel proces
* Aanvaarden van onze sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid door het aanbieden en ontwikkelen van efficiënte transport- en logistieke systemen die het milieu zo weinig mogelijk belasten.

Een overzicht van de wereldwijde milieu-initiatieven van DHL kunt u terugvinden op de MVO website via: http://www.dhl.nl/publish/nl/nl/about/citizenship.high.html

Op de foto ondertekenen Harmen Stremler (MD Operations DHL Express Benelux, links) en Henk van Leuven (Managing Director North Europe & UK, rechts) de overeenkomst.

OVER DHL
DHL is de wereldwijde marktleider op het gebied van internationale express- en logistieke diensten en is specialist in het leveren van innovatieve en op maat gemaakte oplossingen vanuit één bron. DHL biedt deskundigheid op het gebied van express-, lucht- en zeevracht, wegtransport, contractlogistieke oplossingen en internationale postdiensten. Deze deskundigheid wordt gecombineerd met een wereldwijde dekking en een grondige kennis van de lokale markten. Wereldwijd verbindt het internationale netwerk van DHL meer dan 220 landen met elkaar. Zo'n 300.000 medewerkers zijn gemotiveerd om snelle en betrouwbare diensten te leveren die de verwachtingen van de klanten overtreffen.

DHL is een merk van Deutsche Post World Net. De groep had in 2007 een omzet van meer dan 63 miljard euro.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht