Ingezonden persbericht


"Niveau inzendingen hoger dan ooit"
Scholieren Technisch Creatief Centrum Nijmegen winnaars Capgemini Open Source Award 2008

Vrijdag 9 mei jongstleden is voor de derde maal de Capgemini Open Source Award uitgereikt. Het project `Starez' nam dit keer de prijs voor beste Open Source-project mee naar huis. De scholieren achter Starez, Hylke Donker en Sjors Gielen van het Technisch Creatief Centrum uit Nijmegen, ontwikkelden een toegankelijk platform voor het downloaden, installeren en spelen van games op Linux-computers. De Capgemini Open Source Award maakt deel uit van CodeYard, een initiatief van de Radboud Universiteit Nijmegen, Capgemini en Stichting NLnet. Het project heeft als doel bètastudies in het spotlicht te zetten en verdere ontwikkeling van Open Source-software te stimuleren.

Begin dit jaar gingen middelbare scholieren van verschillende scholen uit Nederland opnieuw de uitdaging aan om zelf Open Source-software te ontwikkelen. Na een aantal voorrondes gingen uiteindelijk vijf projectgroepen door naar de finale. De prestaties van de finalisten waren van hoog niveau. Ook de vier andere finalisten, afkomstig van scholen in Geleen (Graaf Huyn College), Culemborg (ORS Lek en Linge), Den Haag (Christelijk Gymnasium Sorghvliet) en Boxmeer (Elzendaal) kunnen terugkijken op een zeer geslaagde wedstrijd.

Het project Starez werd uiteindelijk verkozen tot de winnaar van de Capgemini Open Source Award 2008. De jury prees het Open Source-karakter van het project; de makers stimuleren anderen daadwerkelijk om mee te werken aan de verdere ontwikkeling van de software. Bovendien werd het programma echt geschreven voor de gebruikers; zij kunnen met Starez toegevoegde waarde creëren. Winnaars Hylke en Sjors geven aan het erg leuk te vinden om mee te doen met de competitie. "Het mooie van CodeYard en Open Source is dat je elkaar kunt helpen. Dat is ook precies wat wij met ons programma willen doen; meer mensen in staat stellen in Linux games te spelen."

PERSBERICHT

De winnaars van de Open Source Award 2008 ontvingen, uit handen van juryvoorzitter Mario van Vliet, een cheque ter waarde van 3.000,-. De publieksprijs ter waarde van 2.000,- ging dit jaar naar het project Program Designer van Martijn Roelofs en Sebas Adamo van het Christelijk Gymnasium in Den Haag. Dit project werd behalve om het educatieve karakter geroemd om de mooie t-shirts die de scholieren hadden ontworpen. De winnende scholieren mogen de helft van het gewonnen geld zelf houden; de andere helft komt ten goede aan het informaticaonderwijs op hun scholen.

De Radboud Universiteit, Capgemini en Stichting NLnet zijn erg onder de indruk van het aantal inzendingen en de hoge kwaliteit van alle projecten. "De kwaliteit van de inzendingen stijgt elkaar jaar; het duizelde ons soms echt van de innovatieve toepassingen en ideeën", aldus juryvoorzitter Mario van Vliet. "We hopen van harte dat het hoge aantal inzendingen en het enthousiasme voor CodeYard en deze competitie zich zal vertalen in een toename van de interesse voor bètastudies als Informatiekunde en Informatica. Dit is belangrijk voor Nederland en het Nederlandse bedrijfsleven. We hebben immers universitair geschoolde technici nodig om het innovatiepeil hoog te houden."

Over CodeYard
CodeYard is een initiatief van het Instituut voor Informatica en Informatiekunde van de Radboud Universiteit Nijmegen en Stichting NLnet. CodeYard maakt het middelbare scholieren mogelijk om te bouwen aan Open Source software en wil aldus het vak Informatica op middelbare scholen aantrekkelijker maken. CodeYard biedt een infrastructuur aan in de vorm van een "digitaal schoolplein". Hier kunnen creativiteit en programmeerkennis samen een basis vormen voor het ontwikkelen en uitvoeren van eigen programmeerprojecten, alléén of samen met andere scholieren. Capgemini sponsort CodeYard met de instelling van de Capgemini Open Source Award. Meer informatie over CodeYard is te vinden op www.codeyard.net.
Over Capgemini
Capgemini levert aantoonbaar toegevoegde waarde aan de prestaties en veranderingsprocessen van zijn klanten in een groot aantal branches. Dit gebeurt met een compleet en innovatief aanbod van consulting-, technology- en outsourcingdiensten, die vrijheid creëren in het ondernemerschap van de klanten. Daarbij werkt Capgemini op een onderscheidende manier - the Collaborative Business Experience - samen met zijn klanten aan het behalen van snellere en betere resultaten. Bovendien wordt gebruikgemaakt van het eigen wereldwijde leveringsmodel Rightshore®, met als doel de juiste resources op de juiste locatie tegen concurrerende prijzen te kunnen leveren.
Capgemini heeft vestigingen in 36 landen en heeft wereldwijd meer dan 83.000 medewerkers in dienst. De organisatie realiseerde in 2007 een omzet van 8,7 miljard euro. Meer informatie is beschikbaar op www.nl.capgemini.com.

Over Radboud Universiteit Nijmegen
De Radboud Universiteit heeft 22 onderzoeksinstituten en biedt ruim zestig opleidingen aan, verdeeld over negen faculteiten: Filosofie, Theologie, Religiewetenschappen, Letteren, Rechtsgeleerdheid, Managementwetenschappen, Sociale Wetenschappen, Medische Wetenschappen, en Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. De Radboud Universiteit Nijmegen is een studentgerichte onderzoeksuniversiteit. De universiteit is een instelling waar uitwisseling en overdracht van kennis centraal staan en wetenschappers communiceren met collega's over de hele wereld. Kenmerkend zijn de onderlinge