Ingezonden persbericht


Gezinsuitbreiding spoort aan tot verhuizen

Maar opbrengen maandlasten baart jonge stellen grote zorgen

Voor de veertiende keer vieren de Verenigde Naties morgen de Internationale Dag van het Gezin. Op de dag dat het belang van het gezin centraal staat, blijkt dat gezinsuitbreiding voor een meerderheid van jonge stellen een belangrijke reden is om groter te gaan wonen (54 procent). Maar het opbrengen van de maandlasten baart grote zorgen (62 procent) en de angst voor minder bestedingsruimte vormt een struikelblok voor de overstap naar een grotere woning (23 procent). Ruim zes op de tien koppels vindt dat de overheid gezinswoningen financieel aantrekkelijk zou moeten maken, blijkt uit onderzoek van Fortis (Fortis Bank en Fortis ASR) onder 551 Nederlanders met een eigen huis.

Een meerderheid van de koppels met kind(eren) of met kinderen op komst, ziet de intrek naar een grotere gezinswoning somber in. Ze verwachten hun droomhuis nooit te kunnen betalen (51 procent). Ook een vrijstaande woning zien ze financieel niet voor hen weggelegd (53 procent). "Een taak voor de overheid om een steentje bij te dragen aan een grotere gezinswoning", aldus 64 procent van de ondervraagden.

Lage maandlasten

Voor ruim zes op de tien jonge stellen die groter gaan wonen, vormt het opbrengen van de maandlasten de grootste breinbreker. Hiermee laten ze woonzorgen als 'het bekostigen van onderhoud' (36 procent) en 'het achteraf voor onvoorziene uitgaven komen te staan' (23 procent), ver achter zich. In hun zoektocht naar financieel draagvlak geeft een ruime meerderheid (55 procent) van de koppels aan wel degelijk verschil te zien in waar je je hypotheek onderbrengt. Toch komt één op de drie er eerlijk voor uit: "Waar en hoe ik mijn hypotheek afsluit maakt mij niks uit. Als die maandlasten maar laag zijn"(33 procent).

"Stellen die graag een gezin willen stichten of aan gezinsuitbreiding denken, koppelen dit vaak aan de wens groter te wonen. Maar het leven met een gezin is over het algemeen duurder dan zonder", zegt Annemiek Ebskamp, Segmentmarketeer bij Fortis ASR. "Het opbrengen van de maandlasten in de beginjaren baart verreweg de meeste zorgen, blijkt vooral uit ervaring van huiseigenaren die korter dan drie jaar een huis bezitten. Met een Fortis hypotheek met Gezinsvoordeel, bieden we koppels een steuntje in de rug", vult Arriënne de Jonge, Cliëntgroepmanager van Fortis Bank, aan.

Onzeker

Het regelen van financiële woonzaken zorgt voor de nodige onzekerheid, vooral onder vrouwen. "Pak ik het wel goed aan?", vraagt bijna eenderde van de vrouwen zich af (mannen: 14 procent). Maar voor zowel mannen als vrouwen geldt: uiteindelijk moet er een hypotheekadviseur aan te pas komen om de keuze voor een hypotheek tot een goed einde te brengen (54 procent).

Fortis

Fortis is een internationale financiële dienstverlener op het gebied van bankieren en verzekeren. Wij bieden onze particuliere, zakelijke en institutionele klanten een breed pakket van producten en diensten via de eigen kanalen, in samenwerking met het verzekeringsintermediair en via andere distributiepartners. Met een marktkapitalisatie van EUR 38,5 miljard (30/04/2008), behoort Fortis tot de 15 grootste financiële instellingen van Europa. Onze sterke solvabiliteit, onze aanwezigheid in meer dan 50 landen en de toewijding en het professionalisme van onze 60.000 medewerkers stellen ons in staat om mondiale kracht te combineren met lokale flexibiliteit, een combinatie die garant staat voor optimale dienstverlening. Meer informatie is beschikbaar op www.fortis.nl.

Noot voor de pers:

Voor een volledige versie van het onderzoek en meer informatie

Fortis ASR

Martine Klijn

Telefoon (030) 257 92 08

Mobiel 06 51 17 52 64

martine.klijn@nl.fortis.com


****************************DISCLAIMER***********************

Deze e-mail is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Verstrekking aan en gebruik door anderen is niet toegestaan. Fortis Verzekeringen Nederland sluit iedere aansprakelijkheid uit die voortvloeit uit elektronische verzending.

This e-mail is intended exclusively for the addressee(s), and may not be passed on to, or made available for use by any person other than the addressee(s).
Fortis Verzekeringen Nederland rules out any and
every liability resulting from any electronic transmission.
---