Raad van de Europese Unie

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de hervatting van de executies in de VS

Op 2 mei 2008 hebben de ambassadeurs van de Europese Unie in Washington de bevoegde autoriteiten van de staat Georgia opgeroepen het leven te sparen van de heer William Lynd. Helaas werden gratieverzoeken in de zaak van de heer Lynd afgewezen, en leverde de behandeling in hoger beroep bij het Hooggerechtshof van Georgia evenmin resultaat op.
De Europese Unie betreurt ten zeerste de executie van de heer William Lynd op 6 mei 2008 in de staat Georgia.
9284/08 (Presse 125) 2
NL
De executie schendt een feitelijk moratorium dat in de Verenigde Staten van kracht was toen de zaak Baze versus Rees aanhangig was bij het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten. Bij het arrest van het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten van 16 april 2008 in de zaak van de heer Baze werd de staat Kentucky toegestaan gebruik te blijven maken van dodelijke injecties.
De EU herhaalt nogmaals dat zij van oudsher gekant is tegen de doodstraf in alle omstandigheden en bijgevolg streeft naar de wereldwijde afschaffing ervan, met als eerste stap een wereldwijd moratorium op de doodstraf. Het is onze overtuiging dat afschaffing van de doodstraf van fundamenteel belang is voor de bescherming van de menselijke waardigheid en de gestage ontwikkeling van de mensenrechten. De EU wijst op de op 18 december 2007 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aangenomen resolutie betreffende een moratorium op de doodstraf, waarin alle staten die de doodstraf nog steeds handhaven, worden opgeroepen een moratorium op terechtstellingen in te voeren met het oog op de afschaffing van de doodstraf. De EU merkt op dat gerechtelijke dwalingen bij de toepassing van de doodstraf een onherstelbaar en onomkeerbaar verlies van mensenlevens betekenen. Geen enkel rechtsstelsel is vrij van fouten en er is geen enkel betrouwbaar bewijs dat de doodstraf een extra afschrikkend effect heeft.
9284/08 (Presse 125) 3
NL
In het licht van de uiterst betreurenswaardige hervatting van de doodstraf in de Verenigde Staten met de executie van de heer Lynd in de staat Georgia, verzoekt de Europese Unie met klem het feitelijke moratorium op de doodstraf in de Verenigde Staten onmiddellijk te herstellen met het oog op de afschaffing van de doodstraf. De kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede de Republiek Moldavië, Armenië en Azerbeidzjan sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom 9284/08 (Presse 125) 1
NL
RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL