GroenLinks

Europees akkoord redt Servische verkiezingen

Servische vlag 15 mei 2008

Het samenwerkingsakkoord dat de EU en Servië hebben gesloten, heeft een positieve invloed gehad op de Servische verkiezingen. Dat is de mening van GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk.

Vlak voor de verkiezingen heeft de EU een overeenkomst met Servië ondertekend, die Servië uitzicht biedt op EU-lidmaatschap. Daarnaast hebben zeventien Europese landen (waaronder zestien EU-lidstaten) besloten Serviërs gratis visa aan te bieden. Dit Europese charmeoffensief heeft resultaat gehad. Volgens Lagendijk, die zich in het Europees Parlement onder meer bezig houdt met de Balkan, heeft het een belangrijke bijdrage geleverd aan de verkiezingsoverwinning van de pro-Europese Democratische Partij van president Boris Tadic.

Halsstarrig
De ondertekening van het Stabiliteits- en Associatieakkoord (het voorportaal tot EU-lidmaatschap) was geruime tijd onzeker. Nederland en België wilden niet tot ondertekening overgaan zolang oorlogsmisdadiger Ratko Mladic niet is uitgeleverd aan het Joegoslavië-tribunaal. Uiteindelijk kwam er een goed compromis: het akkoord wordt pas van kracht als Servië volledig samenwerkt met het tribunaal.

Lagendijk wees eerder op het gevaar van het oorspronkelijke, halsstarrige Nederlandse standpunt: "Laat er geen twijfel over bestaan: ook ik wil dat Mladic wordt berecht. Maar als de nationalisten de verkiezingen hadden gewonnen, zou Mladic nooit meer opgespoord en uitgeleverd worden. Natuurlijk moest deze eis op tafel blijven, maar er zijn op de weg naar lidmaatschap nog genoeg momenten om Servië onder druk te zetten. Nu dienden we de Servische kiezers ervan te overtuigen dat Europa niet anti-Servisch is en dat er een serieus uitzicht is op Europees lidmaatschap. Gelukkig heeft Nederland uiteindelijk gas terug genomen. Merkwaardig is wel dat Nederland altijd ook het belang van een liberaler visaregime heeft onderschreven, maar nu dat er ook eindelijk is de Nederlandse regering besloten heeft hier niet aan mee te doen."

Coalities
"Ik ben blij dat het Stabiliteits- en Associatieakkoord vlak voor de verkiezingen goed heeft gewerkt," zegt Lagendijk. "De pro-Europese partij van Tadic is de grootste geworden in plaats van de extreem-nationalistische SRS van Nikolic. Maar het is nog lang niet zeker dat Tadic ook een regering kan vormen. Het helpt alvast dat de liberalen over de kiesdrempel van vijf procent zijn gekomen. Die horen tot het kamp van Tadic."

Er zijn verschillende regeringscoalities mogelijk. Nikolic doet een poging een regering te vormen met twee andere nationalistische partijen, die samen een krappe meerderheid hebben. Maar zij zijn het over weinig dingen eens, behalve over hun fanatieke houding tegenover Kosovo. Deze voormalige Servische provincie is op 17 februari onafhankelijk geworden, maar er zijn maar weinig Serviërs die dit wensen te erkennen. Tadic erkent Kosovo ook niet, maar gaat pragmatisch met de kwestie om. Hij probeert nu één van de kleinere nationalistische partijen te bewegen samen met hem een regering te vormen.

Zie ook:

* dossier Balkan en EU-lidmaatschap