Ingezonden persbericht


Breedbandproject TeleWeide van start met subsidie Provincie Utrecht

Het samenwerkingsproject Teleweide in het Westelijk weidegebeid van de provincie Utrecht zal vanaf mei 2008 van start gaan, mede dankzij een eenmalige subsidie van de Provincie Utrecht, die vandaag is toegekend. Nederland BreedbandLand (NBL) heeft samen met het InterProvinciaal overleg (IPO) aan de basis gestaan van dit multisectorale project, waarin partijen uit verschillende (commerciële en maatschappelijke) sectoren samenwerken om de leefbaarheid van deze regio te versterken en te vergroten.

NBL initieert al een aantal jaar projecten in verschillende regio's in Nederland, waarbij breedbandvoorzieningen worden ingezet voor het virtueel overbruggen van vaak grote afstanden. Dankzij breedbandtoepassingen kunnen ook in dunbevolkte gebieden zakelijke en maatschappelijke contacten worden gerealiseerd, zoals transacties met banken, lokale overheden, MKB dienstverleners, onderwijsinstellingen, zorgverleners, etc. Dit verhoogt het welzijn en leefbaarheid in deze regio's en biedt de regionale MKB-ondernemers nieuwe kansen.

NBL heeft in de tweede helft van 2007 het project inhoudelijk voorbereid. Daarbij is aangesloten bij het door NBL (en haar participanten) ontwikkelde en in Drenthe geïntroduceerde breedbandconcept 'Virtueel loket in dorpshuizen'. In 2008 is een initiatiefgroep in het leven geroepen met Samenwerking Utrecht West (SUW)(waarin de gemeenten Breukelen, Lopik, Loenen, Abcoude, De Ronde Venen, Montfoort, Woerden en Oudewater) en Maarssen, drie woningcorporaties, een bank, een bibliotheek en een regionale thuiszorgorganisatie. In het project wordt gebruik wordt gemaakt van gekoppelde beeldcommunicatiemiddelen in huis, dorpshuis (virtuele loketten) en buiten (draadloos bereikbaar portal voor bezoekers en toeristen met links naar bezienswaardigheden ). De nadruk ligt in eerste instantie op virtuele loketten, waarvan er 26 in een netwerk in het gebied worden geplaatst.

Door het oprichten van een sectoroverschrijdend, technisch en organisatorisch centraal platform, de "TeleWeide", kunnen breedbandtoepassingen in het gehele westelijk weidegebied worden geïntroduceerd en gekoppeld. Afzonderlijke, lokale leefbaarheidsprojecten zijn vaak te klein om breedbandtoepassingen rendabel toe te passen. Door het 'stapelen' van gelijksoortige projecten en initiatieven in een gebied, zoals het westelijk weidegebied, kan een sluitende businesscase wel worden geraliseerd. Zo ontstaat genoeg volume voor een ICT-beheerorganisatie (marktpartij of consortium), die installeert, gebruikers helpt en exploiteert. De organisatie is bovendien in staat om betaalbare expertise en gedeelde breedbanddiensten te bieden ook voor toekomstige behoefte, zodat er meer dienstenkeuze gaat ontstaan en de kosten omlaag gaan. Dat is wat het project TeleWeide behelst: introduceren, maar met voldoende volume, en na de projectperiode verder uitbouwen.

Teleweide krijgt eenmalig ¤ 75.000 subsidie uit de Subsidieregeling Breedbandtoepassingen 2008 van de Provincie Utrecht, dat daarvoor dit voorjaar een prijsvraag uitschreef. Vandaag heeft Provincie Utrecht de winnaars officieel bekendgemaakt. De totale kosten van het project TeleWeide zijn begroot op ¤ 425.000. Het NBL zal betrokken blijven tot een consortium is opgericht, dat de beheerorganisatie gaat vormen.

Voor meer informatie over de NBL-projecten kunt u terecht op www.nederlandbreedbandland.nl Meer informatie over het project Teleweide vindt u op Breedbandprovincies.nl, de breedbandsite van het IPO.

Over NBL
Nederland BreedbandLand is een onafhankelijk samenwerkingsverband van overheid en bedrijfsleven, dat maatschappelijke en economische sectoren stimuleert en helpt beter en slimmer gebruik te maken van breedband. Het NBL is actief in gezondheidszorg, onderwijs, MKB, overheidsdienstverlening en in het thema mobiel werken.

Noot voor de redactie (