Opvoedcursus: bij eerste kind en dan bv vanaf de zesde maand zwangerschap verplichten zou geen overbodige luxe zijn

Dagelijks lees je het in de kranten, of zie je het op tv.

Weer een kind mishandeld, vermoord en of verwaarloosd, veelal door onkunde, onmacht.

Waarom denkt u dat er zoveel opvoedprogramma's zijn op tv.

Het laat kinderen zien die niet luisteren, of agressief en of ander (baldadig) gedrag vertonen, maar die juist met een opvoedcursus voorkomen hadden kunnen worden..

Nu worden deze kinderen veelal gezien als vervelende ettertjes , maar wie heeft ze zo opgevoed. Het is veelal onkunde, onwetendheid in de opvoeding, en juist door de opvoedcursus hoeft niet iedere ouder steeds opnieuw het licht uit te vinden. Je krijgt als het ware eigenlijk wat lessen in het opvoeden en dient het dan later verder zelf uit te werken als kinderen geboren zijn.

Er is veel verandert in het hedendaagse gezin tegenover het gezin in de vijftiger jaren . Gezinnen zijn de afgelopen jaren veel kleiner geworden en het geboortecijfer is dus ook gedaald. Grootouders wonen tegenwoordig ook niet meer bij kinderen en kleinkinderen in maar zijn nog wel heel erg betrokken bij de kinderen en kleinkinderen. De emancipatie speelt ook een belangrijke rol in deze, daar is evenwel het geelde ouderschap met deeltijdbanen voor in de plaats gekomen. Want vrouwen vervulden vroeger de belangrijkste functie binnen het gezin in, zorgden voor het huishouden voor de opvoeding van de kinderen.

In deze huidige maatschappij is het nu wel anders geworden dan vroeger.

Toen kregen de meeste vrouwen tussen hun achttiende en vijfentwintigste hun eerste kindje. In deze tegenwoordige tijd anno 2008 ligt die leeftijd al heel stuk hoger en nemen vrouwen gemiddeld tussen de één en de twee kinderen. Tegenover vroeger was vier kinderen heel normaal en vaak waren er ook gezinnen met soms wel tien kinderen (kom zelf uit een gezin met acht was niet abnormaal in die tijd). Tegenwoordig gaan ook vrouwen steeds langer studeren, en langer werken om dat ook zij topfunctie willen waar zij ook promotie willen maken. Stellen willen nu meestal eerst een paar jaar samenwonen voordat ze aan kinderen beginnen. In vergelijking met de vijftiger jaren is het niet meer zo dat enkel vader gaat werken gaat en de moeder de vrouw thuis het huishouden doet en de kinderen verzorgd. Ook zijn er veel maatschappelijke ontwikkelingen anders geworden en het gezinsbeeld hebben veranderd. Zie bv de vele (echt)scheidingen die veelal weer zorgen voor veel eenoudergezinnen,

Die veelal ook zorgen voor weer nieuwe gevormde gezinnen. Ook zien we dat lesbische en of homoparen kinderen adopteren of krijgen via het draagmoederschap of uit (echt)scheidingen). Daarmee verdween eigen tegelijkertijd de min of meer natuurlijke grenzen rond de gezinnen. Gezinnen ouders, kinderen en grootouders ondergaan nu door veel invloeden van buitenaf zo verkeren ze vaak in tal van verschillende veelal niet aan plaatsgebonden werken en culturen.

Ook in de opvoeding methode van de ouders van nu is ook verandering gekomen in vergelijking met de vijftigerjaren. De traditionele gezagsverhoudingen hebben plaats moeten maken voor overleg en onderhandeling. Vroeger hadden de kinderen gewoon respect en werd er geluisterd naar de ouders, en dat is helaas door de jaren van overleg/onderhandelen niet meer voldoende. Opvoeden is daarom niet meer zo vanzelfsprekend en dient bewuster te worden gedaan. Vroeger stond men bv op voor een zwangere vrouw,oudere dame/man of invalide in de bus trein of andere gelegenheden.

Op school ging een kind braaf met zijn armen over elkaar zitten, of stond op als de men wat vroeg en ook dat alles heft met opvoeding te maken. Het consequent opvoeden en duidelijk normen en waarden aan kinderen overdragen worden steeds belangrijker. Je hoort ouders vaak zeggen dat zij te weinig tijd hebben voor de kinderen omdat ze beide werken. Maar wat is belangrijker, u heeft voor kinderen gekozen en omdat beide werken omdat de vakantie door moet blijven gaan, omdat er elk jaar een nieuwe auto moet komen, en of de hoge hypotheek lasten moeten worden betaald dat mag toch geen reden zijn om minder aandacht aan de kinderen besteden. Het steeds drukker wordende leven,is een oorzaak.

Maar de grote boosdoener is het opvoeden, het consequent bij brengen van normen en waarden en duidelijkheid en niet in discussie gaan als men iets toch wil. Iedereen wil mee gaan in alle luxe, verplichtingen en drukte maar de meeste kunnen het gewoon niet aan. Want je ziet het ook steeds meer om je heen, een gevolg van dit druk bezette leven is ook dat er steeds meer overspannen, gestreste, drukke zie bv cijfers ADH en vermoeide kinderen bij komen. Veel kinderen tussen de 10 en 16 jaar is langer dan zes tot acht weken uitgeput. Dat blijkt ook uit een onderzoek van W.Kuis: hoogleraar kindergeneeskunde Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht. Ze hebben hoofdpijn, nek, buikpijn, en lijden aan slapeloosheid en kunnen zich dus nog maar moeilijk concentreren. Steeds meer kinderen kampen ook met klachten als moe zijn, overspannen en gestrest dit heeft alles te maken met de huidige tijdsdruk waarin wij leven. Door het steeds drukker wordende leven ontstaat er tijdsgebrek dus ook voor de opvoeding .En vaak uit schuldgevoel en of gemakzucht gaan ze de kinderen maar verwennen, dus omkopen veelal om van het zogenaamde gezeur af te zijn en geen aandacht hoeven te geven.

Dit zijn dus heel duidelijke signalen dus wij ter harte moeten nemen en die aangeven dat het eigenlijk helemaal niet goed gaat in de opvoeding en er zeker iets moet gebeuren.

Een opvoed cursus is dus echt gen overbodige luxe. Ik heb het hier nog wat kort gehouden, want wij weten dat de jeugdcriminaliteit met de jaren stijgt. Ook meestal de oorzaak en gevolg van opvoeding. De kinderombudsman zegt voorkomen is beter dan genezen, en staat daarom ook achter de opvoedcursus. Dit zou verplicht moeten worden bij de eerste zwangerschap bv vanaf zes maanden. Bij een tweede kind hoeft het natuurlijk niet meer verplicht, maar daar tijden veranderen zou men vrijwillig wat lessen kunnen nemen. Want er veranderen nogal eens wat gebruiken etc. Opvoeding moet meer prioriteit en aandacht krijgen. De media ziet de problemen ook en spelen daar heel goed op in. Want kinderen zelf opvoeden lijkt tegenwoordig wel teveel gevraagd ze zijn nog niet geboren of men kijkt al om zich heen om het onder te kunnen brengen zodat de hypotheek de auto en de vakantie,s verzekerd blijven. Nee mensen kinderen krijgen is geen recht maar normaal gesproken een wens van jullie zelf die heel wat verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Een kind heeft recht op goede verzorging veiligheid en voeding. Het dient te worden behandelt met respect zo leer je kinderen immers ook respect te hebben voor de medemens. De overheid zou juist opvoedcursussen moeten stimuleren en bv belonen. Je moest eens weten hoeveel (aankomende )-ouders niet eens weten hoe ze een luier moeten verschonen en of hoe te handelen wanneer het kind huilt etc er dan zenuwachtig van worden en uit eigen onkunde/onmacht en of frustratie al snel een eerste tik geven! Dus echt opvoedcursus blijkt gewoon nodig te zijn..

Er zijn voorbeelden te over waar het zo begon en vaak afschuwelijk eindigde! Waarom wel zwangerschap cursus, waarom wel ouderschap's/opvoedcursus bij pleegouders en geen opvoedcursus voor het eerste kind! In zweden volgt negentig procent van de aanstaande ouders een opvoedcursus en dat werkt prima. Ook volgen negen op de tien ouderparen vrijwillig een cursus om zich te (bij) scholen in het opvoeden. Nou het werkt de cijfers(wetenschappelijk onderzoek) liegen er niet om (Het geweld tegen kinderen dus ook psychisch) is gedaald van vijftig naar acht procent! Ik ga er vanuit dat ouders die echt het beste voor hun kind willen een opvoed cursus niet zullen schuwen. Want voor veel minder belangrijker zaken heb je diploma/certificaten etc nodig dus waarom dan niet (bv) een certificaat of diploma voor het opvoeden van het eerste kind. Geef kinderen een wereld waar zij recht op hebben!

En stel de opvoedcursus verplicht voor het eerste kind.

J.Aalders
Kinderombudsman

Noot voor de pers:

Mvgr,

Naam: J.Aalders

Adres: Rietgansplein 23

Postcode: 6883 DT

Woonplaats: Velp

Provincie: Gelderland

Land: Nederland

T: 0268440431

M: 0610722063

E: j.aalders5@chello.nl

www.kinderombudsman.nl