Gemeente Montfoort


PERSBERICHT

Datum: 15 mei 2008

Eerste subsidie voor projecten in de Utrechtse Waarden

De Utrechtse Waarden start met gebiedscoördinator

De ''Archeologische fietsroute'' (gemeente Lopik) en ''Agrarisch Erfgoed Blokland'' (Verkaick in Blokland) zijn de eerste twee projecten die subsidie hebben gekregen uit het gebiedsprogramma van de Gebiedscommissie De Utrechtse Waarden. Momenteel beoordeelt de provincie Utrecht enkele andere projecten op subsidievoorwaarden.

Daarnaast heeft de gebiedscommissie De Utrechtse Waarden handen gekregen met de komst van de gebiedscoördinator Marieke Leentvaar. In opdracht van de stichting De Utrechtse Waarden zal zij het programmabureau coördineren. Concreet betekent dit dat zij een belangrijke schakel is voor financiering en coördinatie van projecten in het buitengebied en de kleine kernen van de gemeenten Lopik, Oudewater, Montfoort en IJsselstein. Tevens speelt zij een coördinerende rol in de samenwerking tussen allerlei partijen in het gebied.

Gebiedscommissie

In de gebiedscommissie zitten bestuurders van de vier gemeenten, het waterschap en diverse maatschappelijke organisaties. Voorzitter is de heer J.W.M. Kooijman, wethouder van de gemeente Lopik. Concrete voorbeelden zijn het ontwikkelen van recreatieve arrangementen en een handboek Groene bebouwingslinten. Daarnaast kunt u denken aan structuurversterking voor de landbouw, versterking en ontwikkeling van cultuurhistorische objecten (bijvoorbeeld molens), of het versterken van bedrijvigheid in het buitengebied. Communicatie met de streek vindt de gebiedscommissie van groot belang. Als eerste zal een website worden ontwikkeld. Tot die tijd kunt u informatie vinden op de websites van de gemeenten Lopik, Oudewater, Montfoort en IJsselstein.

Oproep initiatieven

Particulieren, ondernemers, organisaties en overheden kunnen bij de gebiedscoördinator terecht als zij kansen voor subsidieaanvragen willen verkennen op het gebied van natuur, landschap, cultuurhistorie, landbouw, recreatie en leefbaarheid kleine kernen. Belangrijkste voorwaarde voor subsidie is dat resultaten van projecten bijdragen aan de ambitie van gebiedscommissie: stimuleren van de sociaal-economische vitaliteit van het platteland en het versterken van cultuurhistorie en landschap in de Utrechtse Waarden.

Relatie Leader

Leader maakt als bijzonder programma onderdeel uit van de Utrechtse Waarden, met een eigen werkwijze: bottum-up, vernieuwend, samenwerking. Michelle Poort blijft als projectleider Leader aanspreekpunt voor kleinschalige initiatieven op het gebied van sociaal-economische ontwikkeling en stad-land relaties en Leader. Marieke Leentvaar is eerste aanspreekpunt voor grootschalige projecten en grote investeringen, met name op gebied van landbouw, natuur en landschap en water. Er wordt nauw samengewerkt om projecten uiteindelijk op weg te helpen naar mogelijke subsidies en uitvoering.

Toekomst

Tot en met 2013 is de ambitie van de gebiedscommissie ruim E 30 miljoen te investeren in het gebied met behulp van middelen van Europa (o.a. Leader), rijk, provincie, waterschap, gemeenten en private partijen. Dit onder de noemer Agenda Vitaal Platteland (AVP) van de provincie Utrecht.

Contactgegevens

Post voor de Gebiedscommissie De Utrechtse Waarden en de gebiedscoördinator kan worden gericht aan: Gebiedscommissie De Utrechtse Waarden, p/a Gemeente Montfoort, Postbus 41, 3417 ZG Montfoort. . Marieke Leentvaar, gebiedscoördinator, tel.: 0348-557198 of 06-50812716,

e-mail: marieke.Leentvaar@waaloord.nl
. Michelle Poort, projectleider Leader, tel.: 030-2936401, e-mail: info@stromend-water.nl




Gemeente Montfoort