Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

mei 2008

Fanfare de Wetering

Muzikaal docudrama over het fanfareleven

TAMAR MuziekTheater

De fanfare leeft! Deze zomer vult opwekkend trompetgeschal de straten van Utrecht en Noord-Holland. Het muzikale docudrama 'Fanfare de Wetering', geschreven door Jaap Dercksen naar een idee van Anita van Soest, gaat deze zomer in reprise tijdens de Vrede van Utrecht en Karavaan. Telkens in een wisselende samenstelling; nagenoeg elk dorp herbergt ten slotte haar eigen fanfare of harmonieorkest. Een unieke monsterproductie met een prachtig authentiek verhaal en heerlijke muzikale composities.

'Fanfare de Wetering' is een muzikaal drama over het authentieke fanfareleven. Met haar kenmerkende tradities, haar typische waarden en haar vrolijke klanken. Het meest bijzondere aan deze productie is dat de samenstelling van de fanfares bijna elke voorstelling varieert. De professionele acteurs spelen in 'Fanfare de Wetering' namelijk samen met de lokale dorpsfanfares van Utrecht, Stede Broec, Heiloo en Wognum!

TAMAR Muziektheater blaast op deze manier de vaderlandse fanfarewereld nieuw leven in. Dat is nodig, want fanfares verdwijnen steeds meer uit het dagelijkse straatbeeld. Ten onrechte, vindt Anita van Soest, artistiek leider van TAMAR. "Fanfares horen juist in de typisch Nederlandse traditie en folklore. Bovendien is hun muziek enorm gevarieerd en verdient het een eigen plaats in de vaderlandse muziekwereld." Om deze reden heeft zij dit fraaie muziektheaterstuk gemaakt, waarbij ze uit tal van gesprekken met lokale fanfares een oprecht document heeft gemaakt.

Het verhaal gaat over het wel en wee van de plaatselijke fanfare. Als de dirigent ziek is, wordt zijn functie overgenomen door een jonge man, die een heel andere kijk heeft op muziek. De fanfareleden reageren verdeeld op zijn moderne ideeën. Als de oude dirigent plotseling weer opduikt, is het hek van de dam. Wat volgt is een conflict over ambities, over waarden en tradities. Opeens wankelt het fundament van de dorpsfanfare....

Fanfare De Wetering: een unieke, humoristische muzikale productie, voor jong en oud.

spel Liesbeth van Apeldoorn, Arthur Boni, Thijs Hazeleger, Salomé Nobel, Marcel Schouwstra regie en artistieke leiding Anita van Soest tekst Jaap Dercksen zakelijk leiding Arjen Barel ontwerp Vormaten Ontwerpers productie en publiciteit Erma van Maris, Bureau Barel.

Met dank aan: de Zuilense Fanfare Corps uit Utrecht, Fanfarekorps Irene uit Stede Broec, Heilooër Harmonieorkest Caecilia uit Heiloo en Fanfare 'Ons Genoegen' uit Wognum.

Voorlopige speellijst
11 juli: Utrecht- 19.00 uur
13 juli: Utrecht - 13.00 en 17.00 uur
17 juli: Karavaan Stede Broec - 19.30 uur
18 juli: Karavaan Stede Broec - 19.30 uur
19 juli: Karavaan Heiloo - 19.30 uur
20 juli: Karavaan Heiloo - 15.00 en 19.30 uur
29 juli: Karavaan Wognum - 19.30 uur
30 juli: Karavaan Wognum - 19.30 uur

Voor het reserveren van kaarten, meer informatie en de complete speellijst kijk op: www.tamarmuziektheater.nl