Ingezonden persbericht


12e International Gipsy Festival mei 2008

Mirando & Armando + Duyns op het Gipsyfestival / drie avonden Muziekpodium Paradox-programma / 2 exposities starten in week 20 / totaaloverzicht festivalactiviteiten / contact

----------

Mirando & Armando + Duyns op het Gipsy Festival Tilburg

een muzikaal-poëtische avond met het Nello Mirando Ensemble, Armando, en speciale gast Cherry Duyns

in het kader van het 12e International Gipsy Festival Tilburg

donderdag 22 mei

013 -popcentrum

Veemarktstraat 44 Tilburg

aanvang 20:30 u, zaal open 19:30 u

NELLO MIRANDO

De bekendste zoon van de befaamde Tata Mirando is musicus in hart en nieren. Al vanaf zijn derde levensjaar speelt hij voor publiek wat zijn hart hem ingeeft. Met vertrouwde toewijding en met groot elan ontlokt hij de mooiste klanken aan zijn viool. Het resultaat is bijvoorbeeld te horen op zijn laatste cd, 'Depen'Regen', die hij opnam met het zigeunerorkest Servus, maar ook op deze avond zal hij laten zien wat hij waard is.

HET NELLO MIRANDO ENSEMBLE
Nello Mirando: primas
Giani Lincan: cimbaal
Jaap Moll: klarinet
Giuszi Rezmuves: contrabas
Thomas Varadi: altviool

ARMANDO

'Ineens is iets kunst. Ineens zijn de stoutmoedige gedachten en daden van een troosteloos mens in het domein van de kunst terechtgekomen. Dat is, ik weet het uit ervaring, een streng en wrang domein, met eigen wetten en gevechten. Je kunt daar beter niet terechtkomen, want je wilt ook wel es terug en dat lukt je lang niet altijd. Mij is het nooit meer gelukt. (Uit: Armando, De straat en het struikgewas, De Bezige Bij, 1988)

Armando (Amsterdam 1929) behoort tot de belangrijkste na-oorlogse Nederlandse kunstenaars. Hij wordt nationaal en internationaal gewaardeerd als beeldend kunstenaar, schrijver, film- en documentairemaker en violist. Zijn werk, met als basis zijn persoonlijke ervaring van de Tweede Wereldoorlog in Amersfoort, handelt over existentiële en universele thema's die hij beschrijft in termen van macht en onmacht, daders en slachtoffers, herinnering, vergankelijkheid en melancholie.

Proza en poëzie van Armando nemen een eigen plaats in. In een zeer specifieke taal wordt het onzegbare, omgeven door veel wit, verwoord. Documentaires waarin zowel daders als slachtoffers het woord krijgen, films, toneel- en theatervoorstellingen completeren een oeuvre waarvan zowel beeldend als literair werk meermalen is bekroond.

Armando speelde gedurende vijfentwintig jaar met Cherry Duyns en Johnny van Doorn in Herenleed, eerst in de televisieserie en daarna in het theater: absurde, traag verlopende taferelen uit een leven met meester-knechtverhoudingen.

CHERRY DUYNS

Cherry Duyns is journalist en tevens programmamaker bij de VPRO. Hij noemt zichzelf 'een verteller' en werkte mee aan talrijke televisieprogramma's zoals het candid camera-programma Poets. Beroemd werd hij met zijn documentairereeks Lotgevallen voor de VPRO-televisie. Hij is verder bekend als schrijver, journalist en (met Armando) acteur en mede-bedenker van de televisie- en theaterserie Herenleed.

donderdag 22 mei

013 Popcentrum Veemarktstraat 44 Tilburg

vvk en info: www.gipsyfestival.nl www.013web.nl www.ticketservice.nl

aanvang 20:30 u, zaal open 19:30 u

entree ¤ 15,- excl. bespreekkosten

tickets: 013 Boxoffice , via Ticketservice Nederland,www.ticketservice.nl, (Ticketlijn: 0900-300 1250 - ¤ 0,45 p/min), de bekende voorverkoopadressen, speciale 013 voorverkooppunten, de grotere postkantoren in geheel Nederland, Grens Wissel Kantoren, de elf grote VVV's

----------
Paradoxprogramma
Telegraafstraat 62 Tilburg www.paradoxtilburg.nl

woensdag 21 mei 21.30 u ¤ 0,-

'ONGEHOORDE' MUZIEK / A SPECIAL PLAYLAB

Ter gelegenheid van het Gipsyfestival is een speciale Playlab samengesteld door programmeur Guido Nijs. De bedoeling van deze avond is dat de muzikanten elkaar gaan beïnvloeden, en dat er iets 'ongehoord' nieuws uit komt. Zigeunermuziek wordt vooral uit het hoofd, of liever gezegd uit het hart, gespeeld. Deze muziek past dan ook uitstekend binnen het kader van de geïmproviseerde muziek die normaliter bij Playlab gespeeld wordt. Vandaar dat gipsymuzikant en cymbalomtalent Marius Preda uitgenodigd is om deze editie van Playlab muzikaal te leiden. Voor iedere Playlab nodigt programmeur Guido Nijs vijf muzikanten uit die niet eerder met elkaar gespeeld hebben. Ze ontmoeten elkaar voor een eenmalig concert: 's middags repeteren en 's avonds uitvoeren. De uitkomst is vooraf onduidelijk, maar dat het spannend wordt staat vast.

Marius Preda sessieleider, cymbalon
Piet Maas (Peer de Graafmachine, Snake Charming): bas Twan van Gerven (Beef): gitaar
Yonga Sun (Dimami, Veenendaal/Kneer/Sun, Talking Cows): drums

Wouter Schueller: (New Cool Collective): sax

vrijdag 23 mei 21.00 u ¤ 10,-

ORCHESTRA MIHAI SCARLAT

"Mijn moeder komt uit een gezin met veertien kinderen van wie er twaalf musicus zijn geworden. Mijn vader was professioneel trompettist in een militaire kapel. Hij dirigeerde daarnaast zijn eigen fanfare waarvan de repetities in onze tuin plaatsvonden. Mijn speelgoed bestond uit het mondstuk van een tuba, de coulise van een trombone en de strijkstok van een viool. Mijn leven wás muziek."

Na een muzikaal uiterst gevarieerde en rijke jeugd vol viool- en contrabassnaren en veel concerten werd Mihai vaste bassist bij het ensemble van Andrei Serban. Tijdens een muziekfestival in Scheveningen besloten hij en enkele Roemeense collega's in Nederland te blijven. Hij behaalde vervolgens zijn diploma Docerend en Uitvoerend Musicus aan de conservatoria van Hilversum, Utrecht en Amsterdam en is sinds 1997 bassist bij het Nederlands Balletorkest, het huidige Holland Symfonia. Verder geeft hij workshops en cursussen in volks- en zigeunermuziek aan verschillende amateur-orkesten in Nederland. Heimwee naar Roemenië en de Roemeense muziek waren de basis voor de oprichting van het "Orchestra Mihai Scarlat" een ruim 20-koppig gezelschap brengt gevoelige doina's, zingt cîntecs, laat hora's en sirba's dansen in de meest ingewikkelde maar swingende maatsoorten.

zaterdag 24 mei 21.00 u ¤ 10,-

DUBBELCONCERT PARNE GADJE & TRAVELLING DUO'S

PARNE GADJE

cd presentatie 'Mangupi'

Parne Gadje is altijd zijn eigen weg gegaan. Het geluid van de muziek doet sterk aan de Balkan denken, maar de band voelt zich niet gebonden door de conventies die binnen dat genre bestaan. De groep voegt klanken van de roma-muziek, van de Griekse rebetiko en steeds vaker ook die van oriëntaalse kom-af, samen tot een nieuw geluid, zoals we van haar gewend zijn. Mangupi, opgenomen tijdens een reeks concerten in Duitsland, is een directe registratie van de muzikale ontwikkeling van de groep en het beste bewijs van de geweldige reputatie van haar concerten.

Mangupi betekent overigens vrijbuiter, afvallige, vrijgevochtene, iemand die leeft volgens zijn eigen wetten en regels, aan de rand van de maatschappij, een non-conformist, zo vrij als een vogel, niet geketend door de conventies van de samenleving.

Marc Constandse: zang, bandoneon, percussie

Dan Tuffy: fietsbandbas, electrische gitaar

Michiel Hollanders: velofoon, dobro

Gerwil Kusters: klarinet, saxofoon, dura-gadja

TRAVELLING DUO'S

muzikaal spektakel

Dit wordt een bijzonder project met zes topmuzikanten die ieder een eigen invalshoek representeren. Hongaarse en Bulgaarse muziek, gipsy-jazz en flamenco vlammen van het podium, min of meer bijeengehouden door de geroutineerde bassist Bert Palinckx. De muzikanten mogen in luttele uren muzisch aan elkaar ruiken en stellen dan meteen een programma samen dat recht doet aan alle individuele capaciteiten. Het zal duidelijk zijn dat de Hongaarse rom Kálmán Balogh de show steelt met zijn indrukwekkende cymbalonspel maar hij heeft ook de meeste ervaring met internationale stijlen en musici. Met zijn maatje Franky Lato zet hij een nieuwe lijn uit binnen het festival: een min of meer vast duo daagt muzikanten van andere komaf uit om het muzikaal tegen hen op te nemen. Spannend!

Travelling Duo's zijn

Kálmán Balogh (HU): cymbalon

Peter Ralchev (BG): accordeon

gasten:

Franky Lato (HU): viool

Paulus Schäfer: gitaar,

Maurice Leenaars: gitaar

Bert Palinckx: contrabas

----------
EXPOSITIES

van 15 mei tot 1 juni

'ROMAnia' in 013 popcentrum

'Het Roma Palet' Openbare Bibliotheek Tilburg Centrum

ROMAnia' in 013 popcentrum

PETER VAN BEEK EN HENRI BREKVELD

15 mei t/m 31 mei

013 Popcentrum Tilburg Veemarktstraat 44

Eeuwen geleden trokken koperslagers, beren-temmers, muzikanten en storytellers uit Radjastan en Punjab weg naar het westen. Ze leven nu vooral op de Balkan en in het oosten van Europa. Roemenië, volwaardig EU-lid, kent miljoenen Romazigeuners. Dit volk heeft een bijzondere geschiedenis. Decennia lang is er weinig veranderd aan het leven van de Roma. Een enkeling is schatrijk en woont in een paleis, een groot deel woont in een barak of golfkartonnen hut. Sommigen rijden in een Hummer, anderen in een huifkar. Het is voor dit trotse volk niet makkelijk om zich ergens thuis te voelen en de eigen identiteit te behouden. Slechts weinigen bereiken de universiteit terwijl de meeste kinderen nooit onderwijs zullen volgen. Toch kennen de Roma indrukwekkende tradities en rituelen en hebben zij een levendige, inspirerende muziekcultuur. ROMAnia! toont het dagelijks leven van de grootste minderheidsgroepering in Europa.

Peter van Beek en Henri Brekveld verblijven sinds tien jaar regelmatig in Roemenië om het leven van de Roma te fotograferen. Zij voelen zich sterk verbonden met dit kwetsbare en trotse volk en tonen met hun werk een andere werkelijkheid.

013 Popcentrum Veemarktstraat 44 Tilburg www.013web.nl

te zien: vanaf 15 mei, tijdens concertavonden in 013 popcentrum.

Presentatie van de fototentoonstelling: 22 mei 2008, 17.00

'Het Roma Palet' Openbare Bibliotheek Tilburg Centrum

kinderschilderingen en -tekeningen uit Jarovnice, Slowakije

Het Roma Palet is een expositie van kunstwerken gemaakt door roma-kinderen uit het dorp Jarovnice in het oostelijk deel van Slowakije. Het dorp heeft met 3600 mensen de grootste roma-gemeenschap in de Slowaakse Republiek. De kinderen van deze gemeenschap begonnen met hun bijzondere werken in 1986 onder mentorschap van hun kunstdocent Ján Sajko van de dorpsschool. Sommige van de tentoongestelde schilderijen zijn aangebracht op de het bovenblad van inmiddels gesloopte lessenaars.

De kunstwerken typeren zich door hun kleurenrijkdom en sterke expressiviteit. De kinderen hebben een aangeboren gevoel voor kleuren en door deze werken tonen ze hun natuurlijke aanleg.

Het getoonde werk was eerder te zien in tal van steden en verdiende prijzen in verschillende competities over de hele wereld. Enkele zijn inmiddels gebruikt voor illustraties voor boeken, kalenders en postkaarten.

Bibliotheek Midden-Brabant, vestiging Bibliotheek Tilburg Centrum

Koningsplein 10 www.bibliotheekmiddenbrabant.nl
13 mei t/m 31 mei
Openingstijden:

ma. t/m do.: 11.00 - 20.00 uur,

vr. en za.: 11.00 - 17.00 uur

met dank aan de Slowaakse Ambassade

----------
Overzicht activiteiten 12de International Gipsyfestival mei 2008

Exposities
v.a. 15 mei 'ROMAnia' foto's van Peter van Reek en Henri Brekveld, 013 popcentrum v.a. 15 mei 'Het Roma Palet' Kindertekeningen uit Jarovnice-Slowakije, Openbare Bibliotheek Tilburg Centrum

Gipsy Talent Scout presentatie

18 mei Kelder Amersfoort

Documentaires en films

20 mei 'Zigeunermuziek doet pijn' Filmfoyer

Debatten

20 mei 'Ontmoet Roma en Sinti' i.s.m. Wereldpodium Villa de 4 Jaargetijden

Concerten

16 mei Giani Lincan BIMhuis

21 mei Playlab Muziekpodium Paradox

22 mei Mirando en Armando 013

23 mei Orkestar Mihai Scartlat Muziekpodium Paradox

24 mei Strumica, Coup, Kadrievi Binnenstad middag

24 mei Parne Gadje + 'Travelling Duo's' Muziekpodium Paradox

Workshops

25 mei workshop romadans Paula Feron

25 mei workshop Roemeense romadans Gusztáv Balázs

zondag 25 mei Interpolistuin Tilburg 14.00 - 21.00 u

Clejani Express (RO)

Juan de Lerida (ES)

Tcha Limberger's Budapest Gypsy Orchestra (BE/HU)

GiGa Orchestra (NL) - Flairck en Basily

met gasten: Eric Vaarzon Morel, Vasile Nedea (RO),

Luluk Purwanto (ID), Nihad Hrustanbegovic (BA)

Fanfare Strumica (MK)

Orkestar Cerain (YU)

Dotschy Reinhardt (DE)

Romeny Jag (NL)

Gadjo Joe (BE)

----------