Ingezonden persbericht


Utrecht, 15 mei 2008

GroenLinks en PvdA willen tijdelijke baan omzetten in vast

UTRECHT - GroenLinks en PvdA willen dat de gemeente blijvend werk aanbiedt aan langdurig werklozen die dreigen terug te vallen in een uitkering, na het opdoen van werkervaring in een tijdelijke baan. ,,Gesubsidieerd werken is altijd nog beter dan thuiszitten", zegt raadslid Jan Ravesteijn.

De tijdelijke banen die de gemeente nu aanbiedt zijn nadrukkelijk bedoeld om langdurig werkzoekenden arbeidsritme en werkervaring te laten opdoen. GroenLinks en PvdA vinden dat de tijdelijke baan moet worden verlengd voor mensen die niet kunnen uitstromen naar een reguliere baan.

,, De huidige regeling is bedoeld om mensen te laten doorstromen naar een reguliere baan. Op zichzelf natuurlijk een prima regeling", zegt GroenLinks-raadslid Jan Ravesteijn. ,,Maar inmiddels vernemen wij via diverse bronnen dat de looptijd van de regeling voor een aantal deelnemer is verstreken en dat het een aantal mensen niet is gelukt om binnen de looptijd uit te stromen. Zij zijn nu ontslagen bij hun tijdelijke baan of dreigen binnenkort hun baan te verliezen, waardoor zij weer teruggevallen in de uitkering. Wij betreuren het dat deze groep 'vangnetters' die wel hun best doen en toch niet kunnen doorstromen, weer thuiszitten."

PvdA en GroenLinks hebben vorig jaar in een motie 'Geen Valluikbanen' ook al opgeroepen tot het opzetten van gesubsidieerd werk voor mensen die na de tijdelijke baan nog steeds niet aan een reguliere baan zijn gekomen. ,,We willen deze groep perspectief bieden op blijvend gesubsidieerd werk. Het college vond aanvullend beleid vorig jaar echter niet nodig of niet mogelijk. Maar als nu alsnog mensen terugvallen in een uitkering, verhoudt zich dat niet tot de aangenomen motie door de gemeenteraad, waarin duidelijk is uitgesproken dat een 'vangnetbaan' nooit een 'valluikbaan' mag worden."

PvdA en GroenLinks willen daarom graag van het college weten hoeveel deelnemers de komende maanden het einde van hun tijdelijke baan bereiken, hoeveel deelnemers nog niet zijn uitgestroomd en hoeveel van hen vallen onder de categorie 'niet kunnen'. ,,We willen ook graag weten welk perspectief het college deze 'niet kunners' heeft geboden en of het college nu bereid is om alsnog aanvullend beleid te maken om terugkeer in de uitkering te voorkomen."



Ingezonden persbericht