Ingezonden persbericht


ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 15 MEI 2008, 19:00 UUR

PERSBERICHT

15 mei 2008

Honderden potentiële kankergenen ontdekt

Onderzoekers hebben meer dan 250 nieuwe genen gevonden die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van leukemie. Het onderzoek is een samenwerking tussen het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam, het Wellcome Trust Sanger Instituut (Cambridge, GB) en de Technische Universiteit Delft en wordt gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Cell van 16 mei 2008.

Om de genen in kaart te brengen die een rol spelen bij het ontstaan van leukemie -kanker van witte bloedcellen- hebben onderzoekers Jaap Kool, Anthony Uren en collega's 10.000 mutaties in 500 leukemische tumoren onderzocht. Analyse van de 10.000 mutaties heeft geleid tot de identificatie van meer dan 250 nieuwe potentiële kankergenen. Onderzoek naar het ontstaan van leukemie in muizen geeft ons meer inzicht in het ontstaan van leukemie bij de mens en op termijn wellicht nieuwe mogelijkheden voor therapie.

De onderzoekers maakten gebruik van een techniek genaamd 'retrovirale insertiemutagenese' in muizen. Deze techniek is gebaseerd op de eigenschap van retrovirussen om hun DNA in te bouwen in het erfelijk materiaal van gastheercellen. Het geïntegreerde DNA beïnvloedt de activiteit van naastliggende gastheergenen of onderbreekt de genetische code van een gastheergen. Wanneer het betreffende gen een kankergen is, kan deze integratie aanleiding geven tot de ontwikkeling van een tumor. Vervolgens kunnen de gastheergenen die gemuteerd zijn opgespoord worden door middel van DNA analyse.

Kool en Uren, werkzaam in het NKI-AVL in de onderzoeksgroepen van prof. dr. Berns en prof. dr. van Lohuizen, en hun collega's hebben als eersten retrovirale insertiemutagenese gecombineerd met geautomatiseerde 'high throughput' DNA analyse. Dit maakte het mogelijk om een veel groter aantal mutaties te identificeren dan tot nu toe was gebeurd in vergelijkbare studies. Niet alleen heeft dit geresulteerd in meer dan 250 nieuwe potentiële kankergenen, maar ook in de ontdekking van combinaties van kankergenen die samenwerken bij het ontstaan van tumoren.