Nieuwbouwwijzer.nl constateert mismatch vraag-aanbod op woningmarkt


AMSTERDAM, 20080515 -- De meeste mensen die een nieuwe koopwoning zoeken, geven aan tussen de 150.000 en 200.000 euro te kunnen of willen financieren. Dat concludeert Nieuwbouwwijzer.nl uit de gegevens die via deze site worden verzameld. Nieuwbouwwijzer.nl constateert echter ook dat er niet zo veel woningen in die prijsklasse worden ontwikkeld. Er blijkt een mismatch te zijn tussen vraag en aanbod op de Nederlandse woningmarkt.

Nieuwbouwwijzer.nl verstrekt informatie aan de consument over alle mogelijke nieuwbouwprojecten in heel Nederland. Meer dan 3900 nieuwbouwprojecten, goed voor ruim 130.000 woningen, worden overzichtelijk gepresenteerd. De site trekt dagelijks zo'n 8000 bezoekers. Deze bezoekers laten gegevens achter omtrent hun wensen. Via de site komen heel veel gegevens binnen van potentiële kopers. Die gegevens worden gekoppeld, zodat een beeld ontstaat van de huidige woningmarkt. Bijvoorbeeld het aanbod per stad of regio, de vraag, de goedkoopste en duurste woningen per provincie enzovoort. Zo blijkt uit deze gegevens dat 40% van de consumenten in hun zoekprofiel aangeven te willen kopen binnen de marge van 150.000 tot 200.000 euro, 52% gaat tot 250.000 euro. De meeste huizen zijn echter veel duurder. De verkoopprijs van de gemiddelde nieuwbouwwoning bedroeg afgelopen jaar 286.000 euro.

Woningen zijn vorig jaar gemiddeld 3,3% duurder geworden. Het aantal te koop staande woningen nam toe met 5,4%, maar er zijn 3,5% minder woningen verkocht. Deze percentages betreffen overigens niet alleen nieuwbouwwoningen. De verkoop van nieuwbouwwoningen is namelijk vorig jaar met maar liefst 13% gedaald (bron: Thermometer Koopwoningen van de NVB Vereniging voor Ontwikkelaars en bouwondernemers). Veel woningzoekenden blijken grote moeite te hebben om een passende en betaalbare woning te vinden. De nieuwbouw die wordt ontwikkeld, is geen afspiegeling van de vraag. De NVB vindt dan ook dat de overheid zich niet rigide moet houden aan de voorgenomen bouwproductie van 80.000 woningen per jaar. Belangrijker is dat de juiste woningen op de juiste plek worden gebouwd. Een conclusie die Nieuwbouwwijzer.nl onderschrijft.
Gemeenten en projectontwikkelaars maken te weinig gebruik van kennis over de lokale markt voordat ze gaan bouwen. Kennis waar Nieuwbouwwijzer.nl over beschikt.





Nieuwbouwwijzer.nl