Provincie Antwerpen


Een regionaal landschap langs Nete, Dijle en Rupel - kansen voor de streek

Feestelijke intentieverklaring door de deelnemende partners tijdens boottocht in omgeving Zennegat - donderdag 15 mei - Battel


----------
De provincie Antwerpen en de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Boom, Duffel, Heist-op-den-Berg, Lier, Mechelen, Niel, Putte, Rumst, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek slaan de handen in elkaar voor de oprichting van een regionaal landschap. Dat is een samenwerkingsverband tussen alle 'open-ruimtegebruikers' (provincie, gemeenten en de lokale verenigingen voor natuurbehoud, landbouw, toerisme en jacht), dat zich inzet voor natuur- en landschapsbehoud, natuureducatie en natuurrecreatie.

Op 15 mei wordt de start van het regionaal landschap samen met alle partners gevierd. Tijdens een boottocht in de omgeving van het Zennegat wordt de geplande structuur en werking van het regionaal landschap toegelicht aan de pers.

"Als provincie steunen wij dit initiatief voluit", verzekert gedeputeerde voor leefmilieu Jos Geuens. "De provincie Antwerpen had tot voor kort nog geen enkel regionaal landschap, maar nu is er een serieuze inhaalbeweging bezig. Bovendien belooft de lokale dynamiek in deze regio een daadkrachtig regionaal landschap!".

"De opstart van een regionaal landschap betekent de start van een nieuwe dynamiek voor de streek", legt Karel Geys (schepen voor Natuur en Beneden-Dijlevallei van stad Mechelen) verder uit. "Met de financiële steun van alle deelnemende gemeenten, de provincie en op termijn ook het Vlaams gewest kunnen we samen investeren in een team dat projecten uitbouwt rond streekidentiteit, zachte recreatie, landschapsbehoud, soortbescherming, agrarisch natuurbeheer, enz. De stad Mechelen wil dit proces een extra duw in de rug geven, en nam vanaf 1 april al een voltijds coördinator in dienst!".

In de huidige fase worden alle partners intensief bij de oprichting van het regionaal landschap betrokken: de lokale afdelingen van Natuurpunt, diverse landbouwverenigingen, toeristische verenigingen en wildbeheereenheden. De vzw-oprichting wordt in de zomer gepland. Daarna zal het werkprogramma besproken worden en kan de vzw aan de slag. Een locatie voor het team van het regionaal landschap is er nog niet - voorlopig biedt stad Mechelen een stek binnen haar milieudienst aan.

Het regionaal landschap zal ook de inwoners van haar werkingsgebied maximaal proberen te betrekken bij hun eigen streek. Dit gebeurt via publieksactiviteiten, vormingen en terreinprojecten. Zo kunnen mensen die hun grond natuurvriendelijker willen inrichten (bv. door de aanlag van hagen, houtkanten of een poel), beroep doen op het regionaal landschap. Via de landschapskrant zal tweemaal per jaar informatie verspreid worden over allerlei projecten en activiteiten.

Programma

14.30 uur:
ontvangst aan Arkkade, Battel

15 uur:
start boottocht richting Zennegat

15.20 uur:
start toespraken en presentatie (Jos Geuens, Karel Geys en Martine Couvreur), gevolgd door receptie

17 uur:
aankomst boottocht in Arkkade, Battel

Praktische info
wanneer:
donderdag 15 mei 2008, van 15 tot 17uur (ontvangst vanaf 14.30 uur) waar:
vertrek en einde boottocht aan Arkkade, Battel
Battelse Bergen nabij sluis Battel, kanaal Leuven-Dijle

Perscontacten:

Jos Geuens, gedeputeerde van Leefmilieu, provincie Antwerpen jos.geuens@admin.provant.be; 03 240 52 58

Karel Geys, schepen van Natuur en Beneden-Dijlevallei, stad Mechelen karel.geys@mechelen.be; 015 29 78 80; 0496 53 14 30

Martine Couvreur, coördinator, stad Mechelen
martine.couvreur@mechelen.be; 015 29 75 41; 0475 33 89 39