persbericht

Leeuwarden 6 mei 2008

Wethouder cultuur van de gemeente Leeuwarden mevr. Y Blieze opent nieuwe tentoonstelling in museum "Pakhuis Koophandel", 't andere museum, aan de Oostersingel 8 te Leeuwarden.

'Made in Holland'

Kant gedragen of gemaakt in Nederland door de eeuwen heen.

Van 15 mei 2008 tot en met 30 oktober 2008 is in het museum " Pakhuis Koophandel" , 't andere museum aan de Oostersingel 8 te Leeuwarden een nieuwe tentoonstelling te bezichtigen:

'Made in Holland', kant gedragen of gemaakt in Nederland door de eeuwen heen.

Deze tentoonstelling schenkt aandacht aan kant van uit verschillende invalshoeken. Zowel kant uit de zeventiende eeuw tot hedendaags kant is te bezichtigen. Ook worden de kantscholen zoals deze in Nederland geweest zijn of nog zijn belicht. Er is speciaal aandacht voor de opdrachten van het Koninklijk huis aan de school te Sluis.

De tentoonstelling is georganiseerd in het kader van het internationale kantcongres van de OIDFA dat gehouden wordt van 4 t/m 6 juli 2008 te Groningen.

Deze tentoonstelling zal geopend worden door de wethouder van cultuur van de gemeente Leeuwarden: mevr.Y.Bleize op woensdag 14 mei om 12.00 uur.

Over de tentoonstelling.

Deze tentoonstelling geeft een beeld over de kanten die door de eeuwen heen gedragen of gemaakt zijn in Nederland. Het is bekend, dat kant onder invloed heeft gestaan van de tijd waarin ze werd gemaakt of gedragen en het modebeeld volgt. Zo zijn op de tentoonstelling kanten te zien uit de 17e eeuw, de Gouden Eeuw in Nederland. en kanten uit de 18e eeuw. In het bijzonder zullen er een vijftal neusdoeken uit zeventiende eeuw te bewonderen zijn, evenals kant van het VOC schip de Batavia. Verder is er aandacht voor kant uit de klederdracht zoals deze nog gedurende de gehele 19e eeuw gedragen werd in Nederland. Daarnaast zijn ook de kanten uit ' s Gravenmoer te bezichtigen. Al in de 17e eeuw werd er kant gemaakt te 's Gravenmoer, maar de plaats kreeg bekendheid met zijn kanten met de specifieke schuine netslag.

De tentoonstelling schenkt ook aandacht aan de Sluise duchesse ( eind 19e eeuw) De Sluisse duchesse mocht zich verheugen op koninklijke belangstelling. Vooral koningin Sophie en de latere koninginnen Emma en Wilhelmina hebben deze kanten gewaardeerd en gedragen. Uit de Sluisse duchesse ontwikkelde zich de Withof duchesse. Deze ontwikkeling is in gang gezet door zuster Judith een rooms-katholieke non die woont in het Withof klooster waar het kant zijn naam aandankt. .( 20e eeuw tot heden). Begin 20e eeuw ontwikkelde zich in Nederland onder invloed van de Jugendstil en art -deco een nieuwe kant: de zogenaamde " Nieuwe Hollandsche kant". Vooral mevr. de Jager Meezenbroek heeft zich hier voor ingezet. Mevr de Jager- Meezenbroek volgde tekenlessen te Amsterdam en kwam in aanraking met Berlage. De meetkundige principes die Berlage toepaste in zijn bouwstijl paste zij toe in haar kantwerk. Ook deze kanten zullen te bewonderen zijn. Wat betreft de hedendaagse kanten zullen de kanten van Thea de Roode te bezichtigen zijn. Zij heeft op een geheel eigen wijze de Lutac kant vorm gegeven.

Over de kantklosscholen.

De oudste kantklosschool in Nederland is de school uit Sluis. Zij werd opgericht op 3 januari 1854. Koningin Sophie, de eerste echtgenote van Koning Willem III, besloot haar naam aan de school te verbinden. Op 30 november 1855 werd zij beschermvrouwe van de school in Sluis, vanaf die dag "Koninklijke Kantwerkschool Koningin Sophie der Nederlanden" geheten. Deze school kreeg opdrachten van het Koninklijk huis. Aantekeningen van de opdracht van koningin Wilhelmina aan de school zijn op de tentoonstelling te zien. De toenmalige directrice van de school Mej. Roos kreeg een speciaal paspoort gedateerd 22 maart 1915 om garen te gaan halen uit het bezette België voor deze bestelling. Ook dit document is te zien op de tentoonstelling. Rond 1900 ontstaan op verschillende plaatsen in Nederland kantklosscholen. Eerst in Apeldoorn, later in Den Haag. Ongeveer gelijktijdig ontstonden scholen te "s Gravenmoer, West Kapelle en Wijdenes. De school te Wijdenes opgericht door Mevr. de Jager -Meezenbroek van Beverwijk bestaat als enige kantklosschool in Nederland nog steeds. De tentoonstelling besteed aandacht aan het kantklos onderwijs.

Tulpen en kant

Voor deze tentoonstelling heeft het thema "de tulp" centraal gestaan. De tulpen manie begon in Nederland in de 17e eeuw en hoewel oorspronkelijk afkomstig uit Turkije is de tulp tot op heden nog altijd verbonden met Nederland. Tulp patronen vinden we ook terug in kant. Op de tentoonstelling zullen enkele van deze kanten te zien zijn. Daarnaast zijn er door mijzelf en mijn cursisten kant tulp patronen uitgewerkt.

Het geheel heeft geleid tot de tentoonstelling:" Made in Holland", waarbij de barones in kant( een project van kantklossters gemaakt voor het lustrum voor hun vereniging LOKK) U welkom zal heten

Museum Pakhuis Koophandel, 't andere museum.
Het museum bestaat uit een pakhuis ( gebouwd in de 19e eeuw) met gevelsteen "Koophandel"en een woonhuis uit 1872. Het woonhuis is gebouwd in opdracht van de Leeuwarder koopman Hajondes van der Meulen. Een gevelsteen geeft aan dat de eerste steen gelegd is door de dochter op 11 maart 1872. Het pakhuis dankt zijn naam aan de vereniging van buurtschippers "Koophandel"uit de kop van Friesland die dit pakhuis als opslagruimte gebruikten. Nadat de vereniging het gebouw verkocht had is het in handen van verschillende eigenaren geweest. Het museum is thans in bezit van de dhr. en mevr. Geersing-Dominicus. Zij hebben er een museum van verzamelingen van gemaakt. Zo zijn er de vaste exposities te zien onder de titel: reizen en rally's van oldtimers ( collectie oldtimers) en kantreis door Europa ( collectie kant en kantkloskussens uit Europa), de geschiedenis van de fotografie ( collectie fototoestellen), de ontwikkeling van de radio ( collectie radio's) en sinds kort is er ook een treinbaan te bezichtigen.

Noot voor de pers:

De tentoonstelling made in holland is georganiseerd door Mevr. Geersing-Dominicus. Voor nadere informatie kunt u contact met haar opnemen:

Museum pakhuis Koophandel, 't andere museum
Oostersingel 8
8921 GA Leeuwarden
www.museumpakhuiskoophandel.nl
Openingstijden: iedere woensdag- ,donderdag- en zondagmiddag van 14.00 - 17.00 uur. Groepen opafspraak, inlichtingen:058-2151664.
Speciale openingstijden op vrijdag 4 juli van 14.00 - 17.00 uur en zaterdag 5 juli van 10.00 - 17.00 uur.


---- --
---
File: klederdracht mutsen 1870 friesland.JPG





---
File: neusdoek uit de zeventiende eeuw.JPG