Radboud Universiteit Nijmegen

08 - 46

Nijmegen, 22 april 2008

Opening zeventiende lustrum Radboud Universiteit Nijmegen
Hoe Romeins waren de Romeinen?

Donderdag 15 mei viert de Radboud Universiteit Nijmegen haar 85e Dies Natalis met een eucharistieviering en een academische zitting in de Stevenskerk. Deze plechtigheden vormen tevens de officiële opening van het 17e lustrum, dat gevierd wordt met diverse activiteiten in de stad en op de universiteitscampus in de periode van 14 mei tot en met 1 juni.

Donderdag 15 mei om 14.00 uur zal de traditionele stoet van hoogleraren vanuit Museum het Valkhof door de Nijmeegse binnenstad naar de Stevenskerk trekken waar de academische plechtigheid om 14.30 uur begint.

Diesrede: de grenzen van Rome
Prof. dr. Olivier Hekster, hoogleraar Oude geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen, spreekt de lustrumdiesrede uit, getiteld The limits of Rome. Een rede die het publiek tweeduizend jaar terugvoert in de tijd: naar de Varusslag in het Teutoburger woud en de opstand van de Bataven die de verwoesting betekende van Oppidum Batavorum of Noviomagus. Tegelijkertijd behandelt de rede actuele onderwerpen als identiteit en integratie: want hoe verhielden de 'Romeinen' aan de randen van het Romeinse Rijk zich tot Rome zelf? Waren de inwoners van de noordelijke provincies wel zo Romeins?
Hekster maakt duidelijk dat de bewoners van de grensgebieden zeker Romeins wilden zijn of worden. Ze bouwden huizen in Romeinse stijl, importeerden Romeinse spullen en Latijn werd een essentiële taal. Desalniettemin kende de succesvolle integratie in het Romeinse Rijk dus toch haar beperkingen - wat wel blijkt uit de genoemde opstanden. De vraag die Hekster stelt, is dan ook: waar lag de grens van het Romeins zijn aan de randen van het Romeinse Rijk? Hoe verenigden bewoners aan de grenzen van het Romeinse Rijk hun eigen identiteit met de Romeinse?

Eredoctoraten en cadeau gemeente Nijmegen

Tijdens de academische plechtigheid worden eredoctoraten uitgereikt aan de Amsterdamse burgemeester dr. M.J. Cohen, de jurist prof. dr. E. Dirix , de fysicus prof. dr. Sir R. Friend en de psycholoog prof. dr. J.A. Bargh. Dr. Cohen zal namens de eredoctores het dankwoord voeren.

Burgemeester Thom de Graaf zal namens de gemeente Nijmegen een cadeau aanbieden.

Lustrumviering

De Radboud Universiteit Nijmegen viert in 2008 haar 85-jarig bestaan. Van woensdag 14 mei tot en met zondag 1 juni zijn er diverse activiteiten, waaronder:

. Vrijdag 23 mei, wetenschappelijk congres tussen Luxe en decadentie

. Woensdag 28 mei, presentatie jongerenonderzoek: wat zijn jouw grenzen?

. Zondag 1 juni, Universiteitsfestival, waar de Radboud Universiteit zich met kennis en cultuur presenteert in de Nijmeegse binnenstad.

Informatie: www.ru.nl/lustrum