Ingezonden persbericht

Internationaal festival van 15 tot 18 mei in Dalfsen en Ommen
De Tuin der Lusten presenteert Groupe ZUR
theater, dans, eetbare en beeldende kunst op particuliere landgoederen

Het theater- en kunstenfestival De Tuin der Lusten kent in 2008 drie totaal verschillende afleveringen. De eerste vindt plaats van donderdag 15 tot en met zondag 18 mei op twee naast elkaar gelegen landgoederen in het Vechtdal: Hessum (Dalfsen) en Vilsteren (Ommen). De Tuin der Lusten combineert eigentijds theater, dans, eetbare en beeldende kunst van internationaal topniveau met fantastische locaties op particuliere landgoederen in Overijssel. De kaartverkoop start op maandag 28 april.

Het festival opent op Hessum/Vilsteren elke dag drie keer de poorten: om 19.30, 20.00 en 20.30 uur. Omdat er sprake is van twee locaties, wordt het publiek met paard en wagen van de ene naar de andere plek vervoerd. Bezoekers kunnen parkeren in Vilsteren en komen daar aan het eind van avond ook weer terug. De entree is E 17,50 per persoon. Wie De Tuin der Lusten optimaal wil beleven, arriveert al tegen 18.00 uur en eet mee aan de Tafel der Lusten: een culinaire belevenis die zowel het oog als de tong verwent (E 20,00 per persoon).

Groupe ZUR
Het gerenommeerde gezelschap Groupe ZUR uit Frankrijk is in de maand maart uitgebreid op bezoek geweest in Vilsteren om de speelplek te onderzoeken. Op basis van historisch beeldmateriaal van het dorp gaat Groupe ZUR vanaf begin mei op het landgoed aan een speciale versie van de voorstelling 'Palarbres' werken.
De produkties van Groupe ZUR staan bekend om de vervreemdende beelden over herkenbare thema's. In hun werk is veel plaats voor theaterspel en beweging, maar vooral ook voor filmprojecties. De bijzondere objecten en installaties worden door de acteurs bewogen en bespeeld.
Groupe ZUR neemt hiervoor het materiaal mee dat is gemaakt voor de voorstelling die gespeeld werd voor de Bibliothèque Nationale in Parijs: vijf grote molens. In Vilsteren staat een prachtige molen en die viert in 2008 zijn 150ste verjaardag. Alle reden voor een feestje! Groupe ZUR was in 2003 voor het laatst in Nederland en speelde toen op het Oerolfestival op Terschelling.

Dans
Tijdens De Tuin der Lusten wandelt het publiek over de landgoederen en laat zich onderweg verrassen door de kunsten. Op landgoed Hessum is bijvoorbeeld een deel van de dansvoorstelling 'Two Faces' van Satya Performance Company te zien. Satya is één van de dansers uit het bekende internationale gezelschap Ex Nihilo. In 2007 is 'Two Faces' voor het eerst gepresenteerd. Satya werkt op landgoed Hessum (samen met danseres Mirte Courtens, violiste Ananta Roosens en met advies van Klaus Jürgens van het Hans Hof Ensemble) verder aan deze voorstelling - met onder meer een dansduet tussen een danseres en... een geit.

Eetbare kunst
Niet een kok, maar een beeldend kunstenaar met een groot gevoel voor lekker werk is uitgenodigd om een installatie te maken die het publiek bekoren kan. Julie Aldivina Thérond werkt op basis van de producten die het Landgoed Hessum (een boerenbedrijf) zelf voortbrengt.

Beeldende kunst
Kees Hoogendam staat garant voor prikkelende beelden die het publiek kunnen bekoren of niet; gespreksstof zullen ze zeker opleveren. Het werk van Hoogendam bestaat uit herkenbare beelden die op een verrassende manier in een nieuwe context worden geplaatst.
Merel Kamp komt met de act 'Ode', die van een grote schoonheid is. Het publiek zal verbaasd zijn dat het mogelijk lijkt om zó de hemel in te wandelen.
Dries Verhoeven is theatervormgever en theatermaker. Verhoeven laat één van zijn interactieve installaties zien. Het publiek wordt uitgenodigd de schoonheid ervan te delen en een deel van hen kan de interactie beleven.
Liesje Smolders is beeldend kunstenares en performer. Haar werk kent een duidelijke relatie met menselijke vormen. Een aantal van haar werken zal te zien zijn op Landgoed Hessum.

Tafel der Lusten
Mee-eten in de Tuin der Lusten? Dat kan! Voor de bezoekers die van wat verder weg komen en voor de fijnproevers uit de regio biedt onder de noemer 'De Tafel der Lusten' voorafgaand aan het festival dagelijks om 18.00 uur een diner aan voor E 20 per persoon (inclusief een glas wijn). De kookkunsten van Kim Fernhout (Artcuisine) staan garant voor een bijzondere maaltijd op basis van natuurlijke producten uit het Overijsselse Vechtdal. Reserveren via de website is vereist.

Subsidies, fondsen en sponsoring
Festival De Tuin der Lusten is mogelijk dankzij subsidies van de provincie Overijssel, de gemeenten Dalfsen en Ommen, het VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en diverse sponsors: Friesland Bank (hoofdsponsor), KienhuisHoving advocaten en notarissen, Salbam, Grondverzet Vilsteren, Gasunie en Grontmij.

Uitgebreide informatie en kaartverkoop via www.detuinderlusten.nl.

NOOT VOOR DE REDACTIE,

Ingezonden persbericht