Aandacht voor verdrijving Palestijnen met concerten Symphony Arabica

13/05/2008 17:24

ICCO

Donderdag 15 mei is de première van Symphony Arabica van componist Merlijn Twaalfhoven in het Tropenmuseum in Amsterdam. Daarmee wil Twaalfhoven aandacht vragen voor deze historische datum. Zestig jaar geleden werd namelijk de staat Israël gesticht. Dit leidde tot de vlucht en verdrijving van de meerderheid van de Palestijnse bevolking.

Deze gebeurtenis wordt op vele plekken gevierd. Symphony Arabica vraagt aandacht voor de schaduwzijde, zonder optimisme en hoop te verliezen. Met een muzikaal avontuur - waarin topartiesten uit het Midden-Oosten samen spelen met een orkest van zowel professionele klassieke musici als kinderen, studenten en Arabische musici uit Nederland - wordt de rijkdom van Palestijnse cultuur belicht. De compositie is een collage van klassiek, hedendaags experiment en moderne en traditionele Arabische muziek en dichtkunst. Met onder meer Sabreen Group, Shadia Hamouri en Ramsey Nasr.

De concerten vinden plaats tussen 15 en 18 mei in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Voor en na de concerten is er een tentoonstelling met portretten van Palestijnse vluchtelingen. In deze tentoonstelling worden twaalf portretten getoond van kinderen die leven in vluchtelingenkampen op de Westelijke Jordaanoever en in Jordanië. Fotografe Paulina Matusiak portretteerde kinderen uit het Baqaa vluchtelingenkamp in Jordanië. Cursisten van Agat Salem portretteerden kinderen uit het Aida vluchtelingenkamp in de buurt van Betlehem.

Kaartverkoop bij Tropentheater in Amsterdam 020-5688500, Rotterdams Uitburo www.rotterdamsuitburo.nl, Haags Uitburo www.haagsuitburo.nl, VVV Utrecht 0900-1288732.

Voor meer info zie www.arabica.nu en www.twaalfhoven.net of Youtube http://www.youtube.com/watch?v=uyZPMKScyeE

Dit project kwam tot stand in samenwerking met Kosmopolis, ICCO, United Civilians for Peace en het Tropenmuseum, met steun van ondermeer het VSB Fonds, Fonds 1818, KF Hein Fonds, Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+, Stichting DOEN, Hivos-NCDO Cultuurfonds, Cordaid, 1001 Actions for Dialogue en Anna Lindh Foundation.

http://www.arabica.nu