Vrouwelijke politici komen op voor rechten van meisjes

14/05/2008 13:50

Plan Nederland

Amsterdam, 14 mei 2008

Achttien vrouwelijke politici, onder wie staatssecretaris Albayrak (PvdA), de Kamerleden Ferrier (CDA), Van Gent (Groen Links), Ouwehand (Partij voor de Dieren), Wiegman (CU) en Vos (PvdA), hullen zich donderdag 15 mei tijdens een photoshoot op het Binnenhof in een knalroze 'Because I am a Girl'-T-shirt om aandacht te vragen voor de achtergestelde positie van meisjes in ontwikkelingslanden. Na afloop nemen zij het tweede internationale rapport 'Because I am a Girl; In the Shadow of War' in ontvangst. Hiermee start kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland de campagne 'Because I am a Girl' voor meisjes wereldwijd.

Statistieken van Plan International geven onder andere aan dat meer dan 140 miljoen meisjes levenslang verminkt zijn door besnijdenis, de komende 10 jaar ruim 100 miljoen jonge meisjes op zeer jonge leeftijd worden uitgehuwelijkt en dat 62 miljoen meisjes niet naar school gaan. Tjipke Bergsma, algemeen directeur van Plan Nederland: "Iedereen weet dat kinderen in ontwikkelingslanden het slecht hebben. En meisjes hebben het nog vele malen slechter. Ze worden miskend, mishandeld en misbruikt. Alleen omdat ze een meisje zijn."

De 'Because I am a Girl'-campagne

Plan Nederland voert de komende twee jaar campagne voor deze meisjes. Bergsma: "Door middel van deze campagne willen wij ervoor zorgen dat meisjes een betere toekomst krijgen. Als een meisje slechts een jaar langer naar school gaat, heeft ze betere toekomstkansen." Mensen in Nederland kunnen meisjes wereldwijd steunen onder andere door een donatie in het 'Because I am a Girl'-fonds of het dragen van het speciaal ontworpen T-shirt. Anouk, Candy Dulfer, DJ 100% ISIS en de Dutch Urban Diva's komen ook op voor de rechten van meisjes op het speciale 'Because I am a Girl'-concert op 13 juni.

http://www.plannederland.nl