Brieven aan de Toekomst op herhaling

14/05/2008 13:56

Nederlands Centrum voor Volkscultuur

Brieven aan de Toekomst op herhaling

Tien jaar geleden was het een enorm succes, 50.000 Nederlanders zonden toen een Brief aan de Toekomst, waarin ze al hun dagelijkse bezigheden vastlegden voor de toekomst. Morgen 15 mei 2008 wordt dit unieke project op kleine schaal herhaald. De bedoeling is om een aanvulling te creëren op het archief van toen. De onderzoekers willen namelijk weten of er in de afgelopen tien jaar veel is veranderd. Maarschappelijk en politiek in ieder geval wel. Maar heeft dat ook zijn weerslag gehad op de rituelen van het dagelijks leven? Iedereen die er indertijd niet aan toekwam te schrijven, wordt nu uitgenodigd alsnog in de pen te klimmen. Maar ook mensen die nog nooit van het project gehoord hebben, wordt gevraagd nu mee te doen.

Over belangrijke mensen is meestal van alles bekend en wordt van alles overgeleverd. Maar wat de doorsnee Nederlander zoal beleeft en doet? Toch zijn historici van het dagelijks leven juist daarin zeer geïnteresseerd. In het dagelijks leven van de gewone Nederlander. In ogenschijnlijk kleine dingen, die het dagelijks leven bepalen. En dan vooral in de rituelen erom heen en in de veranderingen die in de afgelopen tien jaar hebben plaatsgevonden. Wat en hoe ziet de dagelijkse maaltijd eruit? Hoe gaan mensen gekleed, op hun werk en in hun vrije tijd? Wat doen ze aan hun lichamelijke verzorging? Hoe richten zij hun werkdag in en hoe hun vrije tijd? Met wie hebben ze contact? Dankzij de brieven uit 1998 weten we nu bijvoorbeeld hoe een bruiloft of een uitvaart eruit zag in 1998. Maar hoe doen we het anno 2008?

Net als in 1998 vraagt het Nederlands Centrum voor Volkscultuur een brief te schrijven aan de toekomst. En weer vragen wij alle Nederlanders om een alledaagse dag uit hun leven te beschrijven. De dag die daarvoor geprikt is, net als tien jaar geleden, is 15 mei. Aan alle Nederlanders wordt gevraagd hun belevenissen op die dag vast te leggen voor het nageslacht. Eén nieuwigheid is er al: mensen kunnen dit keer ook per e-mail hun brief inzenden.

Omdat het de onderzoekers gaat om een zo representatief mogelijk beeld van alle Nederlanders, is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meedoen: jong en oud, wit en zwart, arm en rijk. Vorige keer waren de jongeren én de ouderen enigszins oververtegenwoordigd. Hopelijk kunnen nu ook de dertigers en de veertigers tijd vrijmaken om hun ongetwijfeld drukke bezigheden op papier te zetten. Doe mee, zodat een gem(ee)leerd beeld ontstaat van het dagelijks leven anno 2008.

Deelname is eenvoudig. Stuur uw brief, kort of lang, getypt of geschreven, naar Brieven aan de Toekomst, p/a Nederlands Centrum voor Volkscultuur, F.C. Dondersstraat 1, 3572 JA Utrecht. Mailen mag ook! U kunt uw brief mailen naar ncv@volkscultuur.nl.

http://www.volkscultuur.nl