Politie Limburg-Noord

Marcel Deenen gekozen tot wijkagent van het jaar ; Brukske in Venray wint prijs van 10.000 euro

Datum: 15-05-2008
Tijd bericht: 00:01
Plaats: Venray

Tijdens een energieke, orginele en aansprekende slotmanifestatie is Marcel Deenen gekozen als winnende wijkagent van het project: Experiment 'Verkiezing wijkagent van het jaar'. Een deskundige jury heeft Marcel woensdagavond 14 mei uitgeroepen tijdens het programma 'De Wijk Draait Door' in de Zenith in Venray. Hij heeft uit handen van korpsbeheerder Bruls naast een glaskunstwerk ook een cheque van 10.000 euro gekregen die hij in zijn wijk Brukske kan besteden.

De deskundige jury onder leiding van voorzitter korpschef Bryan Rookhuijzen koos unaniem voor wijkagent Marcel Deenen van de Venrayse wijk het Brukske. Bryan Rookhuijzen: "De jury vond alle zeven wijkagenten kanjers in hun werk. Toch stak er een boven uit. Dat uitte zich in enthousiasme en bezieling, ondernemerschap en het creeëren van eigen kansen. Maar hij weet ook via ongebruikelijke wegen mensen te bereiken en in beweging te brengen. In vergelijk met de andere genomineerde wijkagenten vindt de jury dat Marcel zich het meeste heeft ontwikkeld." Korpsbeheerder Bruls is trots op zijn korps. Hij ziet de slotmanifestatie van het experiment als een nieuwe oppepper om het samen nog beter te gaan doen en zichtbaar te zijn op straat. De eerste reactie van winnaar Marcel Deenen:"Ik ben geschokt maar heel trots. Ik heb het niet alleen gedaan, maar de hele wijk heeft het verdiend." De prijs van 10.000 euro gaat hij samen met zijn wijk besteden. Hij geeft aan dat het waarschijnlijk iets wordt voor de jeugd zoals bijvoorbeeld de uitbreiding van een speelveldje.

Ervaringen uitwisselen
Met het aansprekende programma 'De Wijk Draait Door' deelden de zeven genomineerde wijkagenten hun ervaringen van een jaar experimenteren onder leiding van tv-presentatrice Maud Hawinkels. Welke successen boekten zij? Maar ook: wat kon nog beter? Welke aanpak had het meeste succes? De genomineerde wijkagenten zijn:
John Vranken, Weert wijk Biest
Ron Metsemakers, Roermond-Centrum
Clarence Pielaat, Echt-Susteren
Thijs Helmink, Blerick wijken Vossener en Klingerberg
Marion Vissers, gemeente Kessel
Marcel Deenen, Venray-Centrum
Maikel Boom, Gennep-Zuid

Verbinding, vertrouwen en actiebereidheid
De politie Limburg Noord heeft in het kader van het regionaal convenant 2007 uitvoering gegeven aan een experiment. In februari 2007 startte de politie Limburg-Noord met het 'Experiment verkiezing wijkagent van het jaar'. Een jaar lang zijn de zeven wijkagenten extra gefaciliteerd en gevolgd in hun werk in de wijk. Doel van het experiment was de verbinding van de wijkagent met de wijk te versterken waardoor het vertrouwen in de politie, de actiebereidheid van burgers en partners en uiteindelijk de veiligheid toeneemt. De wijkagent was als ondernemer de spil in deze. De zeven genomineerde wijkagenten zijn gedurende de looptijd van het experiment gecoacht door een extern communicatiebureau. Een extern onderzoeksbureau heeft in maart 2007 een telefonische enquete gehouden onder honderd inwoners van de deelnemende wijken en twee controlewijken. In april 2008 heeft het bureau de resultaten gemeten van het experiment.