Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam

Ontwerp voor Postjesweg bij 'Het Facet'

De Postjesweg is enkele jaren geleden geherprofileerd, alleen het stuk bij de hoek met de Witte de Withstraat nog niet. Bij de oplevering van het nieuwbouwproject 'Het Facet' wordt ook dit stuk aangepakt. Het Dagelijks Bestuur van De Baarsjes geeft het programma van eisen en het voorlopig ontwerp vrij voor inspraak. Uitgangspunt voor het ontwerp is de verbetering van de verkeersveiligheid rond het kruispunt en de afhandeling van de verkeersstromen. Er wordt net als in de rest van de straat een vrijliggend fietspad aangelegd en de tramhalte wordt 30 cm verbreed. Hierdoor is het nodig het trottoir te versmallen, wat het plaatsen van een terras op deze plek in de toekomst onmogelijk maakt. De uitvoering staat gepland in de zomer van 2009. Het Programma van Eisen en het Voorlopig Ontwerp worden van 22 mei tot en met 3 juli vrijgegeven voor inspraak. In deze periode wordt het ontwerp ook voorgelegd aan de toekomstige bewoners van 'Het Facet' tijdens een informatieavond van de projectontwikkelaar.

Portefeuillehouder Ab Cherribi

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

10 centimeter er bij

Het Dagelijks Bestuur van De Baarsjes wil de maten voor reclameborden aan onder andere lantaarnpalen aanpassen. Borden mogen nu maximaal 70 cm breed en 90 cm hoog zijn. De Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (DiVV) is eigenaar van de masten en palen en is verantwoordelijk voor het aanbrengen van reclameborden. In het contract tussen DiVV en de reclame-exploitant is een door alle stadsdelen gedragen maatvoering vastgesteld van 70 cm bij 100 cm. Om verwarring te voorkomen wordt de nieuwe maat, 100 in plaats van 90 cm hoog, nu vastgelegd in de officiële richtlijnen. Het besluit staat 24 juni op de agenda van de stadsdeelraad.

Portefeuillehouder Ab Cherribi

Meer informatie: Harold Ytsma, 06 5342 0466.

Geen chicane voor Slatuinenweg

Bewoners van de Slatuinenweg hebben gekozen voor een ontwerp zonder chicane, een bocht in de weg die automobilisten dwingt vaart te minderen. De chicane zou een extra mogelijkheid zijn om hard rijden tegen te gaan, maar kost wel één van de veertien huidige parkeerplaatsen. Tweederde van de bewoners op de inspraakavond op 7 mei vond het een overbodige maatregel, het andere deel was vóór, maar vond een chicane niet per se noodzakelijk. De inspraakperiode is vandaag afgelopen, er zijn geen andere inspraakreacties binnengekomen. Het ontwerp wordt 11 juni behandeld in de commissie Stadsdeelwerken.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Herdenking slavernijverleden

Voor het maken van een voorlichtingsfolder over het slavernijverleden, geeft stadsdeel De Baarsjes eenmalig 8000 euro subsidie aan de Stichting Amsterdams Centrum 30 juni - 1 juli. De folder wordt onder andere verspreid op de basisscholen in het stadsdeel. De herdenking van de afschaffing van de slavernij, dit jaar precies 145 jaar geleden, heeft als thema 'Samen Stilstaan, Leven en Vieren'. Stadsdeelvoorzitter Arco Verburg: 'Het thema spreekt mij zeer aan. Juist in zo'n diverse buurt als De Baarsjes komen we alleen vooruit als we vertrekken vanuit een gedeeld verleden. De slavernij is voor de Antilliaanse en Surinaamse gemeenschap ook nu nog, in het dagelijks leven, belangrijk. Terwijl andere bevolkingsgroepen er nauwelijks iets van afweten. De voorlichtingsfolder is een goed inititatief, waar we graag aan mee werken.'

Portefeuillehouder: Arco Verburg.

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471,.

Wees erbij!

Zondag 25 mei: Rembrandtparkfestival

Nationale Parkendag, zondag 25 mei, staat het Rembrandtpark geheel in het teken van 'Mooi en dichtbij'. Van elf uur 's morgens tot half tien 's avonds kunnen jong en oud zich vermaken in het grootste en mooiste park van Amsterdam. Voor de derde achtereenvolgende keer organiseren bewoners en bewonersorganisaties uit De Baarsjes en Slotervaart dit spektakel.

Meer informatie op: www.eigenwijks.nl en rembrandtpark.hyves.nl.

Kamervragen door Baarsjesbewoners

Vrijwilligersvereniging Kantara organiseert 27 mei een bustocht naar Dan Haag, Madurodam en de Tweede Kamer. Kantara zorgt ervoor dat deelnemers vragen kunnen stellen aan verschillende politici. Verder is er een lunch op het plein achter de Tweede Kamer. Doel van de reis is om mensen met verschillende culturele achtergronden met elkaar in contact te brengen. En ook nog iets over Nederland te leren. Vertrek 8.30 uur vanaf het Mercatorplein, terug om 18.00 uur. De hele dag kost maar 5 euro! Aanmelden en betalen vooraf bij Kantara: Curaçaostraat 17hs.

Theater in The Mall

Nieuw in The Mall: lessen om tieners in aanraking te brengen met theater. Leren mimen of tekst voordragen, er is improvisatietheater en er zijn lessen in het schrijven van scripts. Dit gebeurt op drie woensdagmiddagen vanaf 21 mei om 12.15 uur. De lessen worden afgestemd op het niveau van tieners die in groep 7 of 8 zitten. Meer info: Ietje Melis: 06 1711 2045 of Ietje@yfc.nl.

Uit de deelraad

Plannen Witte de Withstraat en -plein goed ontvangen

Alle partijen in de raadscommissie Stadsdeelwerken waren positief over het programma van eisen voor de Witte de Withstraat en het toekomstige Witte de Withplein. Belangrijke punten voor de partijen waren het aanleggen van vrijliggende fietspaden, het maken van volwaardige tramhaltes, het kunstwerk en het groen op het plein. Uiteraard hadden de verschillende partijen nog wel een wensenlijstje.

De VVD wil dat portefeuillehouder Ab Cherribi zich inspant om parkeerplaatsen onder de grond te realiseren. Ook vindt deze partij het belangrijk dat de hoge snelheid van het autoverkeer op de Witte de Withstraat wordt teruggedrongen. De VVD wil verder dat Cherribi kijkt of er subsidie kan worden gekregen voor het aanleggen van kabelgoten, waarmee het mogelijk wordt om de bomen in de volle grond te planten in plaats van in bakken. Ook Groen Links dringt hier op aan.

De PvdA vraagt zich af hoe realistisch het plan van de kabelgoten is en wat de extra kosten zijn. Verder vraagt de partij zich af hoe er meer groen wordt gerealiseerd terwijl er bomen worden verwijderd omdat de bakken te klein zijn. De PvdA is verder erg te spreken over de wijze waarop bewoners betrokken zijn.

GroenLinks spoort de portefeuillehouder aan om zoveel mogelijk te doen aan het bestrijden van de geluidsoverlast. Verder vindt de partij dat er te weinig is gekeken naar de mogelijkheden voor kleinschalig groen.

D66 vraagt zich net als de VVD af welke maatregelen er worden genomen om de snelheid van het autoverkeer in de Witte de Withstraat te beperken. De partij is verbaasd dat door het aanleggen van vrijliggende fietspaden de inzet bij het vegen moet worden verdubbeld. Tenslotte pleit D66 voor mooie staande straatverlichting.

De portefeuillehouder beloofde zijn best te doen om subsidie binnen te halen voor de kosten van de kabelgoten. Hij kijkt ook of er meer kleinschalig groen gerealiseerd kan worden. Snelheidsbeperkende maatregelen zoals drempels kunnen niet omdat de Witte de Withstraat tot het hoofdnet wegen behoort. Wel wordt het veiliger door de vrijliggende fietspaden en zal het verkeer door de smalle rijstroken ook langzamer gaan rijden.

Op 27 mei neemt de stadsdeelraad een besluit over het programma van eisen.

Agenda

Tentoonstelling kunstenaarsgroep KADK

Galerie de Stoker, tot 28 mei.

Blikvangers

MLB Expositieruimte, tot 31 mei.

De Onvoorstelbare Stad

Meneer de Wit, tot 30 mei.

Jaarlijkse plantenverkoop en stekjesruil

Natuurtuin Slatuinen, 15 mei tot en met 16 mei.

Club Rascal

Club 8, 17 mei.

Vergadering raadscommissie Wonen

Raadzaal stadsdeelkantoor, 20 mei - aanvang 20.00 uur.

Zomerkampioenschap Jan Maijenplein

Raadzaal stadsdeelkantoor, 21 mei - aanvang 13.00 uur.

Zomerkampioenschap Kortenaerplein

Raadzaal stadsdeelkantoor, 22 mei - aanvang 15.00 uur.

Vriendelijke groet,
Rinze van Opstal
Hoofd Communicatie
Stadsdeel De Baarsjes
Baarsjesweg 224, 1058 AA
Postbus 9410, 1006 AK Amsterdam
Telefoon: 020 589 2762
Mobiel: 06 1299 1741
www.baarsjes.amsterdam.nl

----------