Vrije Universiteit Amsterdam

De VU betaalt fors mee aan ontwikkelingssamenwerking

De Vrije Universiteit wordt er door IR}S forensic services and investigations van beticht dat zij in het MHO-programma (Medefinanciering Hoger Onderwijs) verkeerd met ontwikkelingsgeld zou zijn omgegaan. De VU zou er zelfs 'marges' op hebben gemaakt en die aan de reserve hebben toegevoegd. Deze ernstige beschuldiging neemt de VU bijzonder serieus en vindt hem volstrekt onterecht.

De VU is al jaren toonaangevend in projecten en programma's voor ontwikkelingssamenwerking in Afrika, Azië en Latijns Amerika. In de periode die ter discussie staat heeft de VU ruim 4,4 miljoen euro uit het MHO-programma gekregen. Volgens de regels van het MHO zou de VU bij de 4,4 miljoen euro 870.000 euro zelf hebben moeten bijdragen. In werkelijkheid heeft de VU in deze periode zelfs ongeveer 1,4 miljoen euro uitgetrokken voor MHO-projecten. Dat is 35 % van het overheidsgeld (bijna 25 % van het totaalbedrag). De VU heeft dus meer geld geïnvesteerd in deze projecten dan dat het MHO-programma vereiste. Volgens het IR}S rapport zou de VU ¤ 285.000 (ca 5%) 'niet volgens de regels' hebben ontvangen.

Sinds deze beschuldiging voor het eerst is geuit (in 2004) is deze zaak van verschillende kanten onderzocht. Niet alleen de Nuffic als programmabeheerder en het Ministerie als opdrachtgever hebben er kritisch naar gekeken. Maar ook gecertificeerde registeraccountants van de VU zelf, van KPMG, en van KPMG forensic services hebben het onderzocht. Daar heeft de VU op vertrouwd en daar mocht de VU ook op vertrouwen.

Het IR}S komt nu met geheel andere conclusies. Het verschil tussen IR}S en alle eerdere onderzoeken zit in de regelingen waarop zij zich baseren. IR}S vindt dat het officiële MHO-besluit de specifieke subsidieregels 'overrulet' en dat het MHO-besluit alleen declaratie toestaat van kosten waarvan je hard kan bewijzen dat je ze gemaakt hebt. In feite gaat het in MHO anders en dat vindt IR}S fout. Maar volgens de VU werken vrijwel alle extern gefinancierde programma 's zo. Er is een vastgesteld tarief, waarin ook allerlei opslagen zitten voor kosten, die dan dus niet per stuk bewezen hoeven te worden. Dat zou ook onwerkbaar zijn.

De Vrije Universiteit wijst de ernstige beschuldigingen dus van de hand: de VU treft geen blaam.