PvdA Rotterdam


Debat Stadsvernieuwing: PvdA wil meer inspraak bewoners

Za 17 Mei 2008 - Redactie
Debat Stadsvernieuwing: PvdA wil meer inspraak bewoners

Op 15 mei organiseerde de Rotterdamse raadscommissie FIBS (Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport) in samenwerking met bewoners een stadsdebat over stedelijke vernieuwing in het algemeen en het Stationskwartier (Central District) in het bijzonder. Bij afwezigheid van de voorzitter van FIBS en de vice-voorzitter opende PvdA raadslid Tom Harreman de discussie. Harreman bedankte allereerst de organisatoren en verwachte een emotionele discussie, het gaat hier immers niet om stenen en gebouwen, maar om de huizen en woonomgeving van de Rotterdammers.

Mensen uit de gehele stad waren naar de discussieavond toegekomen, waaronder veel mensen van de Essenburgsingel, het Weenahof, Vreewijk en de Provenierswijk. De algemene tendens tijdens de discussie was dat bewoners te weinig en te laat bij bouwplannen betrokken waren. Dat er iets aan de informatievoorziening schort werd goed duidelijk toen een aantal maal een verschil van inzicht ontstond over verschillende bouwplannen.
Harreman: Dit maakt duidelijk hoe sommige mensen in het donker tasten naar sprankjes van informatie. Kleine stukjes informatie worden buiten proportie opgeblazen en zo verdwijnt het draagvlak voor nieuwe plannen. Dit is zeker niet de schuld van deze bewoners maar wel van onder andere de gemeente, ontwikkelaars en woningcorporaties die de mensen blijkbaar niet goed genoeg inlichten.

Dat de PvdA de zaak hoog opnam werd duidelijk toen de PvdA pleitte voor een grondige analyse van al wat gezegd was die avond. Harreman: De wethouder moet op alle gemaakte opmerkingen een antwoord geven. Alleen zo kan er over alles duidelijkheid geschept worden. De wethouder wordt door de PvdA dan ook verzocht het woordelijke verslag geheel uit te gaan pluizen.

De PvdA is de partij van de oplossingen zo bleek uit het slotpleidooi van Harreman: De PvdA wil een stad waarin iedereen zich thuisvoelt en daar hoort inspraak van de eigen leefomgeving bij. De PvdA wil dan ook een nieuw protocol dat gaat over het inlichten en betrekken van buurtbewoners. Om maar meteen met meer inspraak te beginnen wil de PvdA dan ook het concept van dit nieuwe protocol voorleggen aan de inwoners van deze stad. Dit zal wat betreft de PvdA zeker niet de laatste keer zijn dat in een bredere setting over bouwplannen zal worden gepraat.