NEN


Informatiemiddag normontwikkeling internetfilters

woensdag 9 april 2008, 14:25

Op Europees niveau is gestart met de ontwikkeling van een norm voor internetfilters. De zorgen van de Europese Commissie en Europese consumentenorganisaties over spam en de privacy van internetgebruikers leiden tot dit initiatief. NEN organiseert hierover op 16 mei 2008 een informatiemiddag. De kennis van burgers over de effectiviteit van internetfilters is beperkt en de keuze voor een filter is geen eenvoudige opgave.

Door CEN (Europese centrum voor normalisatie) is de commissie CEN/PC 365 'Internet Filtering' opgericht waarin verschillende onderwerpen aan de orde komen: gebruikers van het filter, toegangsmethoden, content categorieën, mogelijkheden, meetbare doeltreffendheid en de geboden ondersteuning.

Op 16 mei 2008 wordt de ontwikkeling besproken met organisaties uit Nederland. Ministeries, stichtingen, kennisinstituten, bedrijven en burgers kunnen op deze dag hun meningen en ervaringen uitwisselen. Zij kunnen de toekomstige norm helpen ontwikkelen. Via NEN hebben zij toegang tot het Europese normalisatieproces. Het is van belang dat het eindproduct een Europese norm is die ook voor Nederland goed bruikbaar is, daar een Europese norm ook in Nederland van toepassing zal zijn.

Voor belanghebbenden is dit een goede kans om hun kennis op dit gebied te delen en zo het standpunt voor Nederland mede vorm te geven. De inhoud is in grote mate nog onderwerp van discussie, deze kan ook nog vormgegeven worden als de CEN commissie vordert met haar werk. Het werk aan de Europese norm zal naar verwachting begin 2010 afgerond worden. Het is aan Nederlandse organisaties om, als zij er belang in zien, een Nederlandse normcommissie te vormen die dit werk zal volgen en beïnvloeden.

Informatie
De bijeenkomst vindt plaats bij NEN in Delft, van 13.00 tot 15.00 uur. Deelname is kosteloos. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tim Kniep, NEN-Elektro & ICT, telefoon (015) 2 690 100, e-mail tim.kniep@nen.nl.