VVV Zuid-Holland Zuid


10 april 2008 : Het gaat weer stomen in Dordt! Archief Persberichten 2007 Dordrecht, 10 april 2008
Het gaat weer stomen in Dordt!
Dordt in Stoom', het grootste stoom evenement op het vaste land van Europa komt er weer aan. Op 16, 17 en 18 mei komt het grootst mogelijke aantal Stoomschepen, Stoomwalsen, Stoomtractoren, Stoommachines, Stoomauto's, etc weer naar het havengebied van Dordrecht om in een prachtige, historische omgeving het evenement Dordt in Stoom' vorm te geven.

Nationale Stoomvaartdagen
Vrijwel alle stoom schepen, die in Nederland kunnen varen zullen aanwezig zijn tijdens het evenement, de kleinere havensle pers verzamelen in de Wolwevershaven en de grotere zeegaande stoom schepen meren af aan Merwekade en Groothoofd. Op 17 en 18 mei verzorgen de stoom schepen rondvaarten rond het Drierivierenpunt voor de stad. De grotere schepen zijn te bezichtigen.

Stoomdemonstraties en expositie
Op de kades in het havengebied staan de stoom werktuigen als locomobielen, walsen, brandspuiten en andere machines opgesteld en rijden rond, net als stoom schaalmodellen, in vele varianten. De vaak enorme machines zijn werkend te zien en tot verbazing van menigeen maken de machines nauwelijks geluid. Behalve natuurlijk wanneer aan de stoom fluit wordt getrokken!

Stoomrondje Dordt
Wereldberoemd' is Dordt in Stoom' vanwege het stoom rondje. Nergens ter wereld is het mogelijk om van stoom -op-het-land, stoom
-op-het-water en stoom -op-de-rails, gecombineerd in één attractiekaart, te genieten. Wereldberoemd is niet overdreven. Liefhebbers uit Amerika, Australië en menig Europees land komen in groten getale naar het tweejaarlijkse evenement. Zelfs speciale reizen worden door touroperators georganiseerd. Het stoom rondje wordt compleet met een bezoek aan de modelbouwshow en vervoer met machtige stoom treinen en historische autobussen.

Opening met spectaculaire vlootparade
Op vrijdag 16 mei komen de stoom schepen binnen en worden de kades klaar gemaakt voor het evenment op zaterdag en zondag. De vrijdagavond is voor het openingsfestijn: de Vlootschouw, waarbij al de deelnemende stoom schepen zich presenteren aan het publiek. Daarnaast is een historisch beeld te zien van de scheepvaart en presenteren reders uit de regio zich met bijzondere schepen. Een spectaculaire vliegshow opent de Vlootschouw.

Kijken is gratis
Het evenement Dordt in Stoom' is gratis te bezoeken! Voor het meedoen (vervoer) of het bezichtigen van de schepen en Modelbouwshow wordt een bijdrage gevraagd. Het Stoomrondje Dordt, een compleet dagje uit, kost EUR 15,= voor volwassenen en EUR 10,= voor kinderen. Ook de avondprogramma's als Vlootschouw (vrijdag) en Stoom en Licht' (zaterdag) zijn gratis te bezoeken.

Alle informatie is te vinden op de site van de Stichting Dordt in Stoom' : www.dordtinstoom.nl
De informatie wordt steeds aangevuld en vanaf April zijn via de stoom shop ook kaartjes te reserveren.