Forum


16 mei 2008
netwerkbijeenkomst

Polarisatie & Integratie

Raad voor Raad - netwerk van raadsleden

Het Servicecentrum Integratie van FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling, organiseert elk kwartaal een netwerkbijeenkomst voor (nieuwe) gemeenteraadsleden. Tijdens deze bijeenkomsten spreken raadsleden met elkaar en met deskundigen over actuele thema's die van belang zijn voor integratie op lokaal niveau.

Het thema van de 'Raad' op 16 mei is: polarisatie & integratie. Wij zijn dan te gast bij de burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma, die de aftrap verricht. De dagvoorzitter is Sadik Harchaoui, voorzitter van de Raad van Bestuur FORUM

Is polarisatie een geschikt middel voor integratie en cohesie? De meningen hierover zijn verdeeld. Onderzoek wijst uit dat integratie voortgaat, maar dat de culturele kloof groeit. Is dit te wijten aan polarisatie, aan het steeds weer praten over hoofddoekjes (voor sommigen synoniem aan onderdrukking), al dan niet handen schudden en onverdraagzaamheid jegens niet of anders gelovigen? Leidt polarisatie tot onverdraagzaamheid/ Leidt het tot een grotere kloof tussen groepen burgers? Of geeft polarisatie een positieve impuls aan integratie? Ontstaat door polarisatie ruimte om standpunten te verduidelijken en een open dialoog te starten? Komt polarisatie het debat over normen en waarden ten goede? Zo ja hoe dan? Is polarisatie gewenst bij de discussies over verharding in de samenleving, de vrijheid van meningsuiting en de dialoog tussen groepen? Is het goed om polarisatie structureel te gebruiken als middel om integratie te bevorderen? Neem Fitna, een polariserende film, waarop grotendeels milde, rationele en relativerende reacties zijn gekomen. Een voorbeeld van het gunstige effect dat polarisatie kan hebben op integratie? Hoe gaan gemeenten en raadsleden met verharding, dialoog, polarisatie en verdraagzaamheid om? Is het hun een zorg? En zo ja, met welk beleid kunnen ze ongewenste ontwikkelingen op het terrein van integratie en cohesie voorkomen en bestrijden?

U mag het zeggen op 16 mei in Almere tijdens de eerstkomende editie van `Raad voor Raad'. Verder kunt u kiezen uit de workshop `Netwerk sociale Cohesie' of `Verschil in denken' van Bart Brandsma.

forum si

Datum en plaats
Vrijdag 16 mei 2008
12.00 - 16.00 uur
(met lunch)
Raadzaal
Stadhuisplein 1
Stadhuis Almere

Aanmelding
U kunt online aanmelden > De bijeenkomst is gratis voor raadsleden. Na aanmelding ontvangt u het programma.

Informatie

- Mohamed Mahdi
e-mail: m.mahdi@forum.nl tel.: 030-297 43 60
- Radj Ramcharan
e-mail: r.ramcharan@forum.nl tel.: 030-297 43 15