Ingezonden persbericht


Persbericht

Wetenschap ontmoet kunst: 'Voor de Wind'

Haarlem, 21 april 2008 - Onder de noemer 'Voor de Windd' start een grootschalige opdracht kunst in de openbare ruimte in de gemeente Zijpe. Doel van de opdracht is een koppeling te maken tussen de technologie van windenergie en de visie en durf van beeldend kunstenaars, vormgevers en landschapsarchitecten. Resultaat van deze krachtmeting van wetenschap en kunst is een drietal energie opwekkende kunstwerken, passend in het cultuurlandschap van de gemeente Zijpe. De hoogte van het productiebudget is ca ¤¬ 300.000,-- . De werkgroep 'Voor de Wind' bestaat uit Stichting Innovatief Zijpe (SIZ), Leader+ en Kunst en Cultuur Zijpe, ECN Windenergie en Created in Noord-Holland van Kunst en Cultuur Noord-Holland.

Het opdrachttraject
Op donderdag 16 mei vindt de kick-off bijeenkomst plaats waarbij tien, door Kunst en Cultuur Noord-Holland geselecteerde, kunstenaars, ontwerpers en landschapsarchitecten gezamenlijk met wetenschappers van ECN Windenergie aan de slag gaan met de thema's kunst en energie.

Hierna start een 'incubatietijd' waarbij de tien kunstenaars, vormgevers en landschapsarchitecten onderzoek verrichten naar de creatieve, poëtische en beeldende mogelijkheden binnen het thema windenergie in de landelijke omgeving van Zijpe. De eerste tekeningen, maquettes en fotomontages worden gepresenteerd in een publiekstentoonstelling in de omgeving van Zijpe.

Een selectiecommissie nodigt vervolgens drie kunstenaars uit om hun schetsvoorstel uit te werken tot een definitief ontwerp. Deze fase voltrekt zich naar verwachting in het najaar van 2008. De werkgroep streeft ernaar om het project in de komende jaren uit te breiden, om uiteindelijk in alle tien de dorpskernen van de gemeente Zijpe een dergelijk kunstwerk te realiseren.

Informatie en aanmelding
Kunst en Cultuur Noord-Holland organiseert het wervings- en selectietraject van de opdracht van werkgroep 'Voor de Wind' vanuit het programma Created in Noord-Holland. Created in Noord-Holland brengt ondernemers en creatieve professionals met elkaar in contact, stimuleert samenwerkingsprojecten en begeleidt deze. Voor meer informatie zie www.createdinnoordholland.nl of www.zuiverzijpe.nl.